Plastisch chirurgen: 25 vuurwerkslachtoffers ernstig blijvend letsel

0
250

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) meldt dat rond de afgelopen jaarwisseling minstens 25 slachtoffers met ernstig vuurwerkletsel zijn geopereerd. Het ging met name om handletsels, verwondingen in het gelaat en brandwonden. Vijf handen moesten worden geamputeerd. Daarnaast was er een groter aantal slachtoffers waarbij een of meerdere vingers of een gedeelte hiervan geamputeerd moest worden. Plastisch chirurgen uit heel Nederland hebben de ernstigste gevallen gemeld.

Een aantal van de letsels werd veroorzaakt door zelfgefabriceerde vuurwerkbommen. De slachtoffers zijn met name jonge mannen. Een aanzienlijk deel van hen is minderjarig. Vooral kinderen zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s van vuurwerk. De ontploffing zelf is in een paar seconden gebeurd. Het natraject is helaas zeer langdurig met lange trajecten van oefentherapie, meerdere operaties en bijvoorbeeld chronische pijn. De patienten met gelaatsletsel en brandwonden aan handen of gelaat houden ook vaak blijvend ontsierende littekens over aan vuurwerkletsels. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie pleit daarom voor betere voorlichting, met name aan jongeren.

Bron: NVPC

Vorig artikelVinger aan de pols bij antidepressivagebruikers
Volgend artikelAccessibility Monitor: Is uw gemeente wel drempelvrij?
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.