Van light wordt u dik!

Array

Volgens Amerikaanse wetenschappers wordt u dikker door te lijnen met light producten die zijn gemaakt met kunstmatige zoetstoffen[i]. Ik heb het over die kleine pilletjes sacharine (E-nummer 954) en aspartaam (E-nummer 951) die men in de koffie of thee gooit. Dat is eigenlijk onbegrijpelijk, want die zoetstoffen bevatten heel weinig calorieen, dus hoe kunt u daar nu dik van worden?

We kunnen zoetstoffen in twee groepen onderverdelen. Allereerst de zoete smakende natuurlijke koolhydraten, zoals sucrose of tafelsuiker. Sucrose bestaat uit twee moleculen, glucose (ook wel druivensuiker of dextrose genaamd) en fructose (vruchtensuiker). Die twee moleculen glucose en fructose zijn chemisch identiek, maar hebben toch een verschillend effect op ons lichaam. Glucose kan snel in het bloed worden opgenomen en worden verbrand, terwijl een overmaat aan fructose bij mensen met overgewicht wordt omgezet tot ongezonde vetten. Dat is opmerkelijk want fruit zit vol met fructose. Fructose is zoeter dan glucose en wordt daarom veel gebruikt in de vorm van glucose-fructosestroop (High-fructose corn syrup ) in frisfranken.

Als we meer suikers eten dan we verbranden, slaat ons lichaam die energierijke suikers op in glycogeen. Ons lichaam heeft in paar kleine voorraadkastjes die suikers klaar liggen als energiebron. Zodra het lichaam om energie vraagt wordt die kast opengetrokken en is er direct brandstof. Die suikervoorraadkasten bevinden zich in onze lever en spieren. Zijn die voorraadkasten uitgeput dan moeten we de kelderkast in, daar liggen bij 50% van de Nederlanders grote voorraden vetweefsel. Stel, u snoept meer suikers dan uw voorraadkasten kunnen opslaan. Omdat suikers giftig zijn voor het lichaam worden ze snel omgezet in vetten. Die vetten kunnen vrijwel onbeperkt worden opgeslagen in uw vetvoorraadkasten. Die zijn niet gauw vol, want het is alsof die kasten van elastiek zijn, u kunt er eindeloos vet in kwijt. Zo worden we van teveel suikers te dik.

De bekendste kunstmatige zoetstof sacharine werd in 1879 ontdekt[ii] en die stof is 300 keer zoeter dan tafelsuiker. In 1965 wordt aspartaam ontdekt, de meest gebruikte zoetstof van dit moment[iii]. Deze zoetstoffen zijn 200-300 maal zoeter dan tafelsuiker, u hebt  daarvan veel  minder nodig voor dezelfde smaak. Meerdere bevolkingsonderzoeken laten een verband zien tussen een gewichtstoename en het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Logisch zult u zeggen, als men te zwaar wordt, gaat men eerder light producten kiezen (met meer zoetstoffen) om af te vallen[iv]. Het gebruik van zoetstoffen is dan het gevolg en niet de oorzaak van de gewichtstoename. Opvallend is dat zoete gerechten of dranken, vooral als er zoetstoffen worden gebruikt, leiden tot een hogere inname van energierijk voedsel[v]. Er is ook bewijs dat zoetstoffen ons brein onvoldoende duidelijk maken dat we genoeg hebben gegeten[vi]. We weten uit onderzoek dat we ook weer kunnen wennen aan minder zout en minder vet voedsel, het wordt tijd om nu ook te “ontzoeten”. Dus mijn advies voor een slanker bestaan luidt: koffie en thee zonder suiker of zoetstoffen en geen fris- of melkdrankjes met kleur- en zoetstoffen.

Wilt u meer weten over voeding en gezondheid? Ik Twitter sinds kort en beantwoord vragen over voeding en gezondheid op facebook en mijn website. Ik zou het leuk vinden als u mij volgt op twitter en reageert.
www.drfrank.nl
www.facebook.com/dokterfrankvanberkum
www.twitter.com/drfrankvanb

Dr. Frank N.R. van Berkum, Internist

Frank van Berkum is internist en verbonden aan de ziekenhuisgroep Twente (Hengelo). In 1982 studeerde hij cum laude af aan de Erasmus Universiteit en volgde hierna de opleiding tot internist, eveneens aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Vanaf 1988 werkt hij als internist. Hij is in 1991 gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde op een onderwerp betreffende botontkalking. Hij heeft als aandachtsgebied de endocrinologie en in het bijzonder overgewicht en diabetes mellitus type 2 (voorheen ouderdomssuikerziekte genaamd). Verder houdt hij zich bezig met reisgerelateerde ziekten en osteoporose.
Hij was samen met de Ziekenhuis Groep Twente oprichter van Previtas, een kliniek voor gewichtsmanagement. In december 2010 is de kliniek voor overgewicht Previtas op gegaan in Liv-advies.

In 2010 heeft hij afscheid genomen van de website www.eenkiloperweek.nl. De reden daarvoor was de commerciële koers van de beheerders van deze website. Ook kon hij zich niet vinden in de aangeprezen middeltjes en producten. Dr. Frank van Berkum heeft met geen enkele website commerciele banden. Dr. Frank van Berkum heeft geen aandelen van of een betrokkenheid in bedrijven die zich bezig houden met gezondheidszorg of de productie of vermarketting van voedingssupplementen.

Dr. Frank van Berkum is een veel gevraagde spreker en houdt lezingen door heel Nederland over overgewicht en voeding. Hij schrijft een column (iedere dinsdag in de Telegraaf te lezen) over voeding.

Wilt u meer weten over voeding en gezondheid? Ik Twitter sinds kort en beantwoord vragen over voeding en gezondheid op facebook en mijn website. Ik zou het leuk vinden als u mij volgt op twitter en reageert.

www.drfrank.nl

www.facebook.com/dokterfrankvanberkum

www.twitter.com/drfrankvanb

Recente artikelen