TROS Radar en Nationale ombudsman openen meldpunt IGZ

Array

De Nationale ombudsman en TROS Radar openen vanavond een meldpunt waar burgers hun ervaringen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kunnen melden. Deze signalen worden verzameld in een zwartboek. Kwesties die zich lenen voor een behandeling als klacht kunnen door de Nationale ombudsman in onderzoek worden genomen.

Brenninkmeijer vindt het hoog tijd dat zichtbaar wordt welke rol de IGZ vervult bij medische missers en andere calamiteiten in de zorg. een andere rol aanneemt naar de burger: ‘er is sprake van machtsongelijkheid tussen patient en zorgaanbieder; de IGZ vervult een niet-bestaande rol en de burger redt het niet met de bestaande klachtenprocedures.’ Dit is niet de eerste keer dat de Nationale ombudsman zware kritiek heeft op de Inspectie. In 2009 bracht de ombudsman al het rapport ‘De IGZ een papieren tijger?’ uit. Hij heeft een aantal onderzoeken lopen en eind 2011 bracht hij zes rapporten uit over de IGZ, waaronder het rapport ‘Onverantwoorde zorg UMCG, onverantwoord toezicht IGZ’ over de gevolgen van een operatie van baby Jelmer.

IGZ en baby Jelmer
In december 2011 publiceerde de Nationale ombudsman een rapport over de gevolgen van een operatie van baby Jelmer in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij concludeerde onder andere dat de IGZ ernstig had gefaald in het toezicht. Hij zei: ‘deze ernstige vorm van disfunctioneren ben ik in mijn jarenlange ervaring met het reilen en zeilen van de overheid niet eerder tegengekomen.’ Hij verwacht in deze maand een reactie van de IGZ op zijn rapport. Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zei de Tweede Kamer toe een reactie op het rapport te geven.

Bron: De Nationale ombudsman

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen