Afdeling Vrouw/Kind Bernhoven ontvangt WHO certificaat ‘zorg voor borstvoeding’

Array

De afdeling Vrouw/Kind ontvangt vandaag (woensdag 18 januari) het WHO certificaat ‘zorg voor borstvoeding’. Om dit certificaat te kunnen behalen, moet een afdeling of werkgever voldoen aan tien vuistregels.  Zo is er borstvoedingsbeleid, zijn moeder en kind, indien gewenst dag en nacht bij elkaar op een kamer, ontvangen zwangeren voorlichting over de voordelen van borstvoeding en beheersen medewerkers vaardigheden om het borstvoedingsbeleid uit te dragen

Liesbeth Knipping en Leonie Smeijer, verpleegkundigen op de afdeling, leggen uit waarom dit certificaat belangrijk is. “Het is een erkenning voor de goede zorg die wij geven, en is dus een kwaliteitsmeter voor de kraamafdeling en ziekenhuis Bernhoven,” aldus beide verpleegkundigen. “Maar het is vooral heel erg goed voor moeder en kind. De baby krijgt heel veel antistoffen binnen waardoor de weerbaarheid wordt vergroot. Ook verkleint daardoor de kans op ziektes als obesitas en diabetes op latere leeftijd. Daarnaast is het ook goed voor de band tussen moeder en kind. Borstvoeding is een natuurlijk proces. Het feit dat we iets natuurlijks na willen maken, willen imiteren, geeft al aan dat het natuurlijke per definitie beter is.”

Het certificaat vraagt wel de nodige inzet en discipline van de afdeling. “Als verpleegkundige is gewoon meer aandacht vereist voor moeder en kind. Een flesje geven is sneller en gemakkelijker omdat ouders dit vaker gezien hebben. Bij borstvoeding moeten we de moeder meer begeleiden. De moeder moet leren hoe het kind aangelegd moet worden. Het vergt dus wel meer tijd in de beginfase. Maar ook voor collega’s die zelf borstvoeding willen geven, betekent dit dat het ziekenhuis de ruimte biedt om dat te kunnen doen, in werktijd!”

Karel Bruinsma

Werkzaam als adviseur communicatie en patiëntenvoorlichting in ziekenhuis Bernhoven. Voorheen als communicatieadviseur werkzaam bij Vizier (tegenwoordig Dichterbij), verstandelijk gehandicaptenzorg.
Tevens auteur van het boek 'Ouwe Tinus' over de geschiedenis van de St. Augustinusstichting in Gennep en freelance redacteur human interest en beeldende kunst.

Recente artikelen