21 blinde ogen door vuurwerk

Array

Stijging percentage aantal ogen met blijvend letsel
Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn helaas weer 21 ogen blind geworden. Hiervan zijn inmiddels 9 ogen verwijderd. Deze jaarwisseling is voor de vierde keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletselsgeregistreerd door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), het gezelschap waarbij alle oogartsen in Nederland aangesloten zijn.Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis en woordvoerder inzake vuurwerk van het NOG: “Alhoewel we een dalende lijn in het totale aantal oogletsels kunnen zien, is de ernst van het letsel gestegen waaronder het totale aantal blinde ogen. Meer en meer mensen dragen een vuurwerkbril tijdens het afsteken van of kijken naar vuurwerk, maar helaas doet nog steeds niet iedereen dit. Door het dragen van een dergelijke bril had dit jaar een groot aantal slachtoffers voorkomen kunnen worden”.

Stijging percentage totale aantal ogen met blijvend letsel
In totaal zijn dit jaar 207 patienten (246 ogen) behandeld. Dat betekent dat er in totaal minder oogletsels door vuurwerk dan vorig jaar (251 patienten, 307 ogen) veroorzaakt zijn. 95 van deze ogen (39%) is ernstig beschadigd en heeft blijvend letsel opgelopen. Vorig jaar was dit nog 38%. Bij 47 ogen is sprake van visusverlies: dit varieert van permanentverminderd gezichtsvermogen tot een volledig blind oog. 21 ogen zijn volledig blind geworden waarvan 9 zelfs  verwijderd moesten worden.

Meer dan de helft van de slachtoffers (105) is omstander, terwijl 102 getroffen is door zelf afgestoken vuurwerk. Positief nieuws is het feit dat er relatief minder kinderen onder de 18 jaar oogletsel hebben opgelopen in vergelijking met andere jaren, desondanks blijft deze leeftijdscategorie de grootste risicogroep.

Knalvuurwerk veroorzaakt nog steeds de meeste oogletsels
I
n 32% (66) van de gevallen was knalvuurwerk de veroorzaker van oogletsel. 41 letsels (20%) werden veroorzaakt door vuurpijlen en 51 (24%) door siervuurwerk. Bij 49 (24%) gevallen was het soort vuurwerk onbekend. Slechts een minderheid van de slachtoffers kon illegaal vuurwerk als oorzaak van hun oogletsel beamen.

 Nederlandse oogartsen zijn consumentenvuurwerk beu
Naar aanleiding van de uitkomst van de eerste landelijke registratie van oogletsels (jaarwisseling 2008/2009) hebben de oogartsen in maart 2009 de motie aangenomen dat zij tegen het afsteken van vuurwerk door consumenten zijn. Als alternatief geven zij de voorkeur aan openbaar vuurwerk afgestoken door vuurwerk-professionals. Ondanks alle voorlichting en veiligheidsmaatregelen vanuit de overheid en andere instellingen blijkt ook uit de registratie van deze jaarwisseling dat consumentenvuurwerk niet verantwoord is en het “gedogen” van consumentenvuurwerk, maatschappelijke en politieke heroverweging verdient. “Zoals ik ieder jaar weer zeg: de situatie in Nederland is zo absurd dat het aantal oogletsels door vuurwerk tijdens twee jaarwisselingen gelijk staat aan het totale aantal beschadigdeogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die drie en half jaar in Irakhebben gevochten. Een groot aantal slachtoffers had voorkomen kunnen worden als zij een vuurwerkbril had gedragen. Waarom is het in Nederland nog steeds geoorloofd om zelf vuurwerk af te steken?”, vraagt Tjeerd de Faber zich af.

De definitieve cijfers van de 4e landelijke registratie worden door het NOG tijdens het NOG-congres op 28 maart bekend gemaakt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen