Inspectie heft verscherpt toezicht Beth Shalom en Altenova op

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft op 23 januari 2012 het verscherpt toezicht op zowel het verpleeghuis en het zorgcentrum van Beth Shalom in Amstelveen en Amsterdam, als op het verpleeghuis Altenova te Arnhem opgeheven. De inspectie is van oordeel dat beide zorgaanbieders voldoende verbeteringen hebben doorgevoerd en dat er op dit moment wordt voldaan aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg.

Op 22 juli 2011 stelde de inspectie zowel Beth Shalom als Altenova onder verscherpt toezicht. In beide huizen werd op dat moment geen verantwoorde zorg geleverd.  De inspectie stelde vast dat het niet nmogelijk was om de de noodzakelijke verbeteringen binnen afzienbare tijd te realiseren.
De inspectie heeft de laatste zes maanden nauwlettend toezicht gehouden op de vorderingen bij beide instellingen, door middel van aangekondigde en onaangekondigd bezoeken.

Beth Shalom
Uit het inspectieonderzoek blijkt dat Beth Shalom, in augustus/september 2011 met het verbeterproces van start is gegaan . Dit gebeurde onder leiding van een nieuwe (interim)bestuurder en een Raad van Toezicht die kritisch naar haar eigen rol heeft gekeken. Sinds november zijn de eerste concrete resultaten zichtbaar. De personeelsbezetting is aanzienlijk beter afgestemd op de doelgroep en het aantal tijdelijke externe krachten is flink gereduceerd. Daarnaast is het scholingsbeleid aantoonbaar geïntensiveerd om de bekwaamheid te bevorderen. Er is veel in gang gezet en over het geheel is de zorginhoudelijke veiligheid verbeterd. . De medicatieveiligheid blijft een aandachtspunt en de inspectie zal de vorderingen intensief volgen.

Altenova
Bij Altenova zijn de laatste zes maanden verbeteringen voor clienten en medewerkers gerealiseerd. De kennisontwikkeling van de medewerkers is verbeterd en op een dusdanig niveau dat de noodzakelijke zorg en behandeling wordt gegeven. De zorg is nu meer afgestemd op de zorgzwaarte en complexe problematiek van de clienten. Daarnaast zijn de gehanteerde zorgplannen actueel en overzichtelijk. Deze resultaten waren al deels behaald na vier maanden (bij de afloop van het eerste termijn van verscherpt toezicht), maar de inspectie had in deze fase te weinig vertrouwen in de aansturing van het bestuur op het borgen van de behaalde resultaten. In de laatste twee maanden heeft  de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht een sturings- en besluitvormingsmodel ontwikkeld. De inspectie is van mening dat dit model een goede basis is om de bereikte resultaten te handhaven.

De inspectie zal de vorderingen bij beide organisaties nauwlettend blijven volgen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen