Samenwerking onderzoek tegen resistente tuberculose – Oss Nijmegen

Array

Nieuw initiatief vanuit Oss
Okklo Life Sciences gaat geneesmiddelen ontwikkelen om resistente vormen van tuberculose te bestrijden. Dit nieuwe bedrijf van voormalige werknemers van MSD/Organon in Oss zal hierbij intensief samenwerken met het UMC St Radboud.

Nieuwe therapie
Er duiken steeds meer tuberculosebacterien op die ongevoelig zijn voor de gebruikelijke behandeling met antibiotica. In India zijn recent zelfs bacterien gevonden die resistent zijn tegen alle geteste medicijnen. Deze kunnen een groot en levensbedreigend probleem  gaan vormen. Wetenschappers moeten dus op zoek naar nieuwe therapieen om ook de resistente vormen van tuberculose te lijf te gaan.

Initiatiefnemers Daniel Zollinger en Alex Zwiers van Okklo Life Sciences willen bekende geneesmiddelen onderzoeken op hun anti-tuberculose werking en verpakken in een transportstofje, een cyclodextrine. Op deze manier komt het medicijn op de juiste plek en werkt het bij een lage dosering.

De wetenschappers van Okklo Life Sciences hebben in Oss veel kennis opgedaan met cyclodextrines en de ontwikkeling van geneesmiddelen.  Hoogleraar tuberculose onderzoek Prof. van Soolingen en longarts/tuberculose-onderzoeker Dr. Boeree van het  UMC St Radboud hebben de jarenlange ervaring om de samenwerking met Okklo tot een succes te maken.

 

 

Noot voor de redactie.

Oss, 3 Februari 2012.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniel Zollinger, Okklo Life Sciences BV, [email protected], tel: 06 4973 8982

 

Okklo Life Sciences ontwikkelt nieuwe therapeutische oplossingen met name voor zeldzame ziekten. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van de unieke eigenschappen van ringvormige suikermoleculen, cyclodextrines, voor het gerichte transport van geneesmiddelen in het lichaam. De oprichters van Okklo Life Sciences zullen hun ruime ervaring met geneesmiddelenontwikkeling vooral gaan inzetten voor het onderzoek naar nieuwe combinaties van bestaande geneesmiddelen en cyclodextrines.

 

 

Recente artikelen