Nieuwe inzichten in de oorzaken van ontstekingen bij reumatoïde artritis

Array

Reumatoïde artritis is een zeer pijnlijke vorm van reuma met ontstekingen in de gewrichten. De ontstekingen ontstaan door een fout in het afweersysteem. Het lichaam valt eigen lichaamscellen aan, waardoor kraakbeen- en botschade kan ontstaan. Dit kan leiden tot invaliditeit.
In het afweersysteem spelen cytokines een grote rol. Deze eiwitten reguleren het immuunsysteem en kunnen ontstekingen bevorderen of remmen. In het gewrichtsweefsel van reumapatienten is de cytokine interleukine 32 (IL-32) verhoogd aanwezig. Bas Heinhuis onderzocht de rol van deze cytokine in reumatoïde artritis en ontdekte dat IL-32 zorgt voor een sterke toename van allerlei ontstekingsmediatoren. Ook toonde hij aan dat IL-32 nauw samenwerkt met TNFa, een andere cytokine die het optreden van een ontstekingsreactie bevordert. Deze samenwerking leidt tot een continue productie van ontstekingsmediatoren.
Heinhuis ontdekte verder dat IL-32 zich kan binden aan adhesiemoleculen op de cel. Ook kan IL-32 aan eiwitten in de cel binden, waardoor IL-32 zowel binnen als buiten de cel een belangrijke rol speelt. Het uitschakelen van IL-32 is wellicht een mogelijke behandeling tegen reumatoïde artritis of andere auto-immuun ziekten.
Biografie
Bas Heinhuis (Arnhem, 1972) studeerde Biologie in Wageningen. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij bij de afdeling Reumatische Ziekten van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Momenteel is hij onderzoeker binnen de afdeling Interne Geneeskunde en de afdeling Reumatische Ziekten van het UMC St Radboud, waar het IL-32 onderzoek gecontinueerd wordt.

Datum: maandag 13 februari 2012
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer ir. S.M. Heinhuis
Promotors: prof. dr. W.B. van den Berg
Copromotors: dr. L.A.B. Joosten, dr. F.A. van de Loo
Titel promotie: Interleukin-32: a proinflammatory cytokine in rheumatoid arthritis. Intracellular and extracellular functions of interleukin-32; member of a new class of proinflammatory mediators (dualkines)

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen