Oratie Roel Coutinho: ‘Investeren in samenwerking humane en veterinaire geneeskunde’

Zoönosen in een wereld in verandering
‘We krijgen in de toekomst meer dan voorheen te maken met ziektes die van dier op mens kunnen overgaan, de zogenaamde zoönosen. Daarom is het belangrijk te investeren in een betere samenwerking tussen de humane en veterinaire geneeskunde’. Dat stelt prof.dr. Roel Coutinho in zijn oratie die hij uitsprak op 10 februari.

“Door maatschappelijke en ecologische veranderingen krijgen we meer dan voorheen te maken met ziektes die overspringen van dier op mens”, stelt Coutinho. “We kunnen ons niet volledig wapenen tegen bedreigingen in de toekomst. Wat wij wel kunnen en moeten doen, is investeren in een betere samenwerking tussen de humane en veterinaire wereld. Twee werelden die ver uit elkaar staan en te weinig van elkaar weten. Gezamenlijk onderwijs van studenten geneeskunde en diergeneeskunde zoals dat nu wordt opgezet binnen de SUMMA-opleiding bij de Universiteit van Utrecht kan die afstand verkleinen.”

Zie hier de oratietekst en bijbehorende dia-presentatie.

Roel Coutinho
Prof.dr. Roel Coutinho is per 1 mei 2011 aangesteld als hoogleraar aan de faculteiten Geneeskunde en Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij richt zich op de epidemiologie en bestrijding van infectieziekten op het grensvlak tussen mens en dier. Coutinho is arts, medisch microbioloog/epidemioloog en directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb), onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eerder was hij directeur van de GGD Amsterdam en hoogleraar bij het AMC/UvA. Hij vervult zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Utrecht naast zijn huidige functie bij het RIVM.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen