Weijerhorst financiert onderzoek botziekten

Array

Stichting De Weijerhorst schenkt drie miljoen euro aan het Maastricht UMC+ voor onderzoek naar metabole botziekten, botsterkte en osteoporose. Het onderzoek, dat wordt geleid door de internist/endocrinoloog dr. Joop van den Bergh, wordt uitgevoerd via een samenwerkingsverband tussen Maastricht UMC+ en VieCuri Medisch Centrum. Arts/onderzoeker dr. Van den Bergh is in beide huizen werkzaam.

Uit recent onderzoek blijkt dat van alle patienten ouder dan 50 jaar die zich met een botbreuk melden op ziekenhuisafdelingen voor Spoedeisende Hulp (SEH), ongeveer 40 procent botontkalking heeft en 25 procent een botziekte die behandeld kan worden. Tussen de 7 en de 12 procent loopt binnen twee jaar een nieuwe botbreuk op, en 12,5 procent komt binnen twee jaar te overlijden. Na behandeling van de botontkalking en andere botziekten neemt het aantal fracturen af, en op basis van recente onderzoeken kan voorzichtig gesteld worden dat patienten ook langer leven. Hoe dat komt, is niet bekend. Het is een van de vragen waarop Van den Bergh aan het eind van zijn vierjarige studie een antwoord hoopt te hebben.

Daarnaast gaat hij onderzoek doen naar de relatie tussen COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, chronisch obstructieve longziekten) en osteoporose en andere bot- en spiergerelateerde problematiek. COPD-patienten moeten vaak ontstekingsremmers (corticosteroïden) slikken, waarvan bekend is dat ze verhoogde botafbraak als bijwerking hebben. Maar ook zonder ontstekingsremmers komt botontkalking bij COPD-patienten vaker voor, evenals een verhoogd risico op botbreuken.

Een ander onderzoeksobject vormt bot-erosie in relatie tot reumatoïde artritis (in de volksmond reuma). Bekend is dat bot-erosie optreedt bij reumatoïde artritis. Maar met nieuwe scantechnieken (zogenoemde hoge-resolutie-computertomografie) zijn ook bij 40 procent van de gezonde volwassenen kleine erosies rondom de gewrichten gevonden. Dat duidt op een voorstadium van reuma. Met “normale” röntgentechniek worden die kleine erosies niet opgemerkt, maar wel met de nieuwe XtremeCT-scanner, die door VieCuri met een eerdere Weijerhorst-schenking is aangeschaft, en momenteel in het Maastrichtse academisch ziekenhuis dienst doet. Het biedt de mogelijkheid tot uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van deze minieme bot-erosies.

Tot slot zal Van den Bergh onderzoek doen naar de relatie tussen borst- en prostaatkanker enerzijds en osteoporose anderzijds. Patienten met deze vormen van kanker hebben als gevolg van antihormonale middelen een verhoogde kans op fracturen, met name wervelfracturen. Omdat de aandacht bij deze patientgroepen uiteraard vooral gericht is op de behandeling van de tumor, wordt niet altijd direct aandacht besteed aan de lange-termijneffecten en met name de skeletgerelateerde problemen die in de jaren na de behandeling bij deze patienten kunnen ontstaan. In dit onderzoeksproject zullen aspecten met betrekking tot skeletproblematiek op korte en langere termijn nader worden onderzocht.

Het onderzoek wordt uitgevoerd via een academische samenwerking tussen het Maastricht UMC+ en VieCuri Medisch Centrum. Het is nadrukkelijk de bedoeling het researchnetwerk uit te breiden naar een grotere regio (geheel Limburg en Oost-Brabant). Er wordt een structurele, multidisciplinaire samenwerking nagestreefd tussen Maastricht UMC+, VieCuri Medisch Centrum, Atrium MC en de beide ziekenhuizen in Eindhoven/Veldhoven.

Het onderzoek wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting De Weijerhorst, die 2.961.000 euro ter beschikking stelt door middel van een schenking. Voorzitter dr. Harry Pennings, voorzitter van de stichting: “Het bevorderen van medisch-wetenschappelijk onderzoek is een van de statutaire doelstellingen van De Weijerhorst. Het bestuur van de stichting bevordert met deze schenking tot haar tevredenheid voor de zevende keer onderzoek binnen het Maastricht UMC+. Wij wensen de heer Van den Bergh, de leider van dit onderzoek, veel succes.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen