Overleveningskansen lawine-ongeval

Array

Dertig procent van de mensen die bedolven worden door Sneeuwlawines overlijdt door letsel. Lawines kunnen veel snelheid hebben. Terwijl Lawines van natte sneeuw misschien met een kleine 10 km/h van een matige helling afkomen kunnen lawines van droge poeder voortrazen met 190 km/h waardoor er een luchtverplaatsing ontstaat met de kracht van een sterke explosie. Als je door deze schokgolf geraakt wordt kunt je tegen stenen of bomen worden geslingerd, over hoge rotswanden worden getild of zelfs verdraaid worden door de hefboomwerking van je ski’s, skistokken of snowboard.

Als je de Lawine zelf overleeft en volledig bedolven bent wordt het een probleem om niet te stikken. Lawinesneeuw is niet zacht en donzig, zelfs niet als het om een poederlawine gaat. De kinetische energie van de sneeuw veroorzaakt warmte door de wrijving van de sneeuwvlokken. Hierdoor zet de sneeuw uit als beton op het moment dat het niet meer beweegt. Het gewicht van de sneeuw perst de sneeuw om je heen samen waardoor je muurvast komt te zitten en de lucht uit je longen wordt geperst. Slachtoffers die binnen 15 minuten worden gevonden hebben 90% kans op overleven. Na 30 minuten is de kans al gedaald naar 50% en naarmate de tijd verstrijkt daalt de kans op overleven steeds sneller. Omdat het veel tijd kost om door bevroren lawinesneeuw heen te graven zul je het waarschijnlijk niet overleven als je dieper dan 2 meter ligt.

Bron: abc-van-hiking.nl & NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen