Surfende dokters!

0
218

Recent is de European Association of Surfing Doctors (EASD; non-profit) opgericht met als doelstellingen om dokters in heel Europa met een passie voor surfen samen te brengen, een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het vak “Surfing Medicine”, een gezondheidsbewustzijn programma in de surfgemeenschap op te zetten, en om gezondheidsprojecten in ontwikkelingsgebieden waar surfen een grote impact heeft op te zetten.

Het concept van “Surfing Medicine” is nieuw in Europa en overkoepelt allerlei disciplines binnen de geneeskunde (o.a. spoedeisende hulp, outdoor, traumatologie, wilderness, sport, infectieziekten, orthopedie, oogheelkunde en dermatologie). 8-10 juni  2012 zal het eerste jaarlijkse congres plaatsvinden in Sagres, Portugal. Internationale sprekers zullen daar diverse onderwerpen behandelen. Een greep uit het programma:

– Epidemiology, etiology, pathophysiology and on beach diagnosis of trauma in surfers
– The surfing shoulder; impingement, cuff tears and instability
– Special demands of medical support in remote locations
– Stings and bites by marine animals; pathophysiology and treatment
– Surfing and sunexposure; Melanoma and basal cell carcinoma: sunprotection and early recognition
– The surfer’s eye; UV-damage and new insights in preventive measures
– After the wipe out; accidental hypothermia and near-drowning
– Challenges of a medical director of a professional surfing event

De EASD en het congres worden gesteund door Surfrider Foundation Europe, een organisatie die zich toewijdt aan het schoon maken en houden van stranden en kustomgevingen. Tevens ondersteunt SurfAid International ons initiatief. Zij maken zich hard voor ontwikkeling van zorgprojecten op plekken waar gesurft wordt, en dan met name de minder bedeelde locaties. Beide partners zullen ook presentaties verzorgen.

Tevens zal in het kader van een “fundraising” de allereerste European Contest of Surfing Doctors gehouden worden!

Voor meer informatie over de association, het congres of over “Surfing Medicine” check de website, facebook, promo of stuur een email: surfingdoctorseurope@gmail.com.