Unieke Europese masteropleiding in transfusiegeneeskunde van start

Array

Per 16 april 2012 start de eerste online internationale masteropleiding in transfusiegeneeskunde en geavanceerde celtherapieen. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Sanquin Bloedvoorziening staan samen met een tiental andere topinstituten en universiteiten uit Europa garant voor deze European Master in Transfusion Medicine and Advanced Cell Therapies, zoals de opleiding voluit heet.

De tweejarige online Master voorziet in een brede scholing. De nieuwste behandelmethoden en technieken in de transfusiegeneeskunde komen aan de orde. Daarbij ligt de focus niet alleen op de transfusie van bloed- en plasmaproducten, maar ook op bloedvormende-stamceltransplantatie en op celtherapie. Die laatste is bedoeld voor zowel weefselregeneratie als immunomodulatie, oftewel het beïnvloeden van het afweersysteem.

Vanachter de computer
Dr. Jaap Jan Zwaginga, immunohematoloog in het LUMC en bij Sanquin Bloedvoorziening, meldt over de opleiding: “Voor elk onderdeel van het programma zijn experts uit Europa bij elkaar gezocht. Dat is uniek. Zij hebben samen het curriculum ontworpen en zorgen voor een hoge onderwijskwaliteit. Heel bijzonder is ook dat de opleiding online is; het contact met de studenten zal vrijwel uitsluitend vanachter de computer plaatsvinden.”

Carrière
De opleiding is bedoeld voor professionals met een relevante vooropleiding in de geneeskunde of in het biomedisch domein die hun carrière willen ontwikkelen in het veld van de transfusiegeneeskunde en de celtherapie. Bij het behalen van het diploma wordt een zogenaamd Joint master’s degree afgegeven door de Universitat Autònoma de Barcelona en de Université de Liège.

Life long learning

De ontwikkeling van de opleiding is mede mogelijk gemaakt door een Europese subsidie uit het  Life Long Learning Programme. De betrokken instituten en universiteiten hebben hun thuisbasis in Nederland, Belgie, Duitsland, Spanje, Italie en Frankrijk.

Meer informatie of aanmelding:  www.emtact.eu.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen