TNF-alfaremmers: kan je ermee stoppen?

Array

Kan de behandeling met TNF-alfaremmers worden gestopt als reuma al een tijdlang krachtig is bestreden? Op die vraag probeert reumatoloog dr. Tim Jansen van het UMC St Radboud in Nijmegen een antwoord te vinden. De reden van zijn onderzoek: TNF-alfaremmers zijn zware reumamedicijnen die risico’s met zich meebrengen en veel geld kosten. Als gestopt kan worden met medicijnen is dat beter voor de patient en voor de kosten van de gezondheidszorg

De studie van dr. Tim Jansen richt zich op mensen met reumatoïde artritis (RA). TNF-alfaremmers, ook wel bekend als biologicals, kunnen voor mensen met RA een enorme vooruitgang in de behandeling betekenen.

Toch kan het welzijn van de patient vooruitgaan als gestopt wordt met deze  moderne reumaremmers. “Het zijn prachtige medicijnen”, vertelt dr. Jansen, “maar ook TNF-alfaremmers brengen risico’s met zich mee. Je kunt er een allergie tegen ontwikkelen en de kans op huidkanker verdubbelt. Medicijnen zonder nadelen bestaan niet. Dus als het niet nodig is om ze te gebruiken, dan liever niet.”

POEET
De studie van Jansen heeft een Engelse naam: POEET (Potential Optimalisation of Expediency and Effectiveness of TNF-blockers). Dit betekent dat gekeken wordt of het gebruik van TNF-alfaremmers nog medisch effectief is en in het belang van de patient. “De belangrijkste reden van het onderzoek is dat zorg doelmatig moet zijn. Het juiste middel in de juiste situatie. Als patienten, wanneer de reuma sterk tot rust is gekomen, ook weer zonder TNF-alfaremmers kunnen, is het onzinnig ze te blijven gebruiken”, aldus Jansen.

Economische crisis
De vraag of patienten jaar in jaar uit met TNF-alfaremmers behandeld moeten worden, ligt al langer op tafel volgens Jansen. “Het is wel zo dat die vraag door de economische crisis urgent is geworden. Wij zijn allemaal ook burgers die premie betalen. Dus als we kunnen besparen, graag. Maar het doel van de studie is uitvinden wat de beste medicijnen op welk moment zijn. En het op niveau houden van het welzijn van de patient.”

Opstarten
In totaal doen vijftig ziekenhuizen in Nederland mee met de POEET-studie. Mensen met RA die mee willen doen, kunnen dat aan hun behandeld arts laten weten. Dr. Jansen is de studie nu aan het opstarten. “In Nijmegen coördineren we het onderzoek”, vertelt Jansen. “Duizend mensen die het middel gebruiken, kunnen gaan meedoen. Twee derde van hen stopt ermee en gaat verder met traditionele medicijnen. Een derde gaat door met TNF-alfaremmers gedurende minimaal één jaar.”

Controle
Beide groepen worden regelmatig gecontroleerd, met onder andere echografisch onderzoek van de gewrichten en onderzoek van de bloedwaarden. “Over twee jaar verwachten we resultaten. Er zullen patienten zijn die geen achteruitgang voelen, anderen wel. Het doel is niet alleen te weten hoe groot de groep is die na een tijdje weer zonder TNF-alfaremmers kan, maar ook om aan de hand van de onderzoeksgegevens te kunnen voorspellen wie zonder kan en wie ze waarschijnlijk moet blijven gebruiken.”

Bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen