Discussie rond veiligheid kunstheupen laait op

Array

Ruim twee jaar geleden werden twee typen kunstheupen van het merk Depuy al van de markt gehaald. Het ging om kunstheupen met metalen scharnierende vlakken. Nu blijkt dat het probleem vermoedelijk ruimer te zijn. De exacte cijfers ontbreken, maar vermoedelijk gaat het om duizenden patienten. De probelemen doen zich vooral voor bij een aantal kunstheupen met scharnierende oppervlakken die bestaan uit metaal. Door de wrijving tussen de onderdelen (metaal op metaal) komen er metaaldeeltjes vrij. Ter hoogte van het heupgewricht kunnen de deeltjes allergische reacties veroorzaken, waardoor pijn en plaatselijke letsels ontstaan. In oktober 2010 werden reeds twee dergelijke kunstheupen van de markt gehaald, beide van DePuy (een afdeling van  Johnson&Johnson).  De problemen zouden echter niet alleen bij die modellen voorkomen, maar typisch zijn voor alle prothesen van deze klassen. Ook zijn de problemen, naar verluidt, al veel langer bekend bij de producent. Uit onderzoek van British Medical Journal (BMJ) en het BBC-programma Newsnight komt naar voren dat de metaaldeeltjes, afkomstig van heupprotheses, kunnen leiden tot ernstige schade.

De onderzoekers van BMJ en Newsnight zijn in bezit van een interne memo van DePuy uit 2005 waarin zorgen worden geuit omdat het metaalschraapsel afkomstig van de kunstheupen mogelijk carcinogeen is. Eveneens wordt erin melding gemaakt van een studie waarin een drie keer verhoogd risico op lymfoom en leukemie tien jaar na de heupvervanging is gevonden. Toch ging het bedrijf onverminderd door met het aan de man brengen van de zogenoemde metaal-op-metaal heupen (MOM-heupen). BMJ meldt verder dat al meer dan 30 jaar bekend is dat deeltjes afkomstig van MOM-heupen kunnen leiden tot lokale reacties en dat metaalionen terecht kunnen komen in andere delen van het lichaam. Zo leidt de slijtage bij sommige patienten tot concentraties van kobaltionen die 600 keer hoger zijn dan de gebruikelijke fysiologische concentraties.

Ondertussen verschijnen er steeds meer zorgwekkende berichten over de metaalconcentraties in het bloed van patienten met dergelijke heupprothesen, of toch minstens met bepaalde modellen. Niet alleen zouden deze concentraties bij heel wat patienten hoger zijn dan aanvankelijk gedacht, volgens enkele studies zou er ook een verhoogd risico op kanker zijn. Sinds januari van dit jaar raadt de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) het gebruik hiervan af. In Nederland zijn de kunstheupen, ook van andere fabrikanten dan DePuy, bij enkele duizenden patienten geïmplanteerd. Deze patienten zijn allemaal op de hoogte gebracht en worden extra gecontroleerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen