Strategieën voor het behandelen van ontstekingsziekten en kanker met gerichte nanomedicijnen

In dit proefschrift onderzocht Bart Crielaard een aantal strategieen voor het richten van geneesmiddelen naar doelweefsels bji verschillende ontstekingsziekten en kanker. Crielaard maakte een overzicht van de reeds ontwikkelde geneesmiddeldragersystemen voor de behandeling van chronische ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis (RA, chronische gewrichtsontsteking), multiple sclerose (MS, chronische zenuwontsteking) en Inflammatory Bowel Disease (IBD, chronische darmontsteking). Vervolgens onderzocht hij twee verschillende geneesmiddeldragersystemen voor dexamethason op hun ontstekingsremmende werking in diermodellen van RA, MS en IBD.

Dexamethason-beladen liposomen waren zeer effectief in het bestrijden van de ziekteverschijnselen in het model van MS, maar niet in het model van IBD. Een ander dexamethason-dragersysteem, gebaseerd op polymeren micellen, had een sterk ontstekingsremmend effect in een diermodel van RA.

Verder bereidde Crielaard twee ‘prodrugs’ van colchicine, die hij vervolgens heeft ingevangen in een liposomaal dragersysteem. Hierdoor kon de afgifte van de werkzame stof door de liposomen gereguleerd worden, wat het erg geschikt zou maken voor de toepassing in kanker. Daarbij was de prodrug effectiever dan de oorspronkelijke stof en werd het beter getolereerd.

In het laatste deel van zijn proefschrift testte Crielaard drie verschillende dragersystemen voor dexamethason in een diermodel van RA, wat leidde tot een beter inzicht in de sterke en zwakke kanten van een dragersysteem. Tot slot ontwikkelde hij een testmethode om de bloedspiegel van een nanomedicijn over het verloop van tijd in het laboratorium te voorspellen. Hierdoor zouden verschillende dragersystemen eerst gescreend kunnen worden alvorens ze te testen in diermodellen, wat tot een enorme besparing van proefdieren zou kunnen leiden.

Datum en tijd:5/3/2012 14:30

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Bart Crielaard

Faculteit:Faculteit Bètawetenschappen

Proefschrift:Targeted nanomedicines for the treatment of inflammatory disorders and cancer

Promotor 1:Prof. dr. G. Storm

Promotor 2:Prof.dr. W.E. Hennink

Copromotor 1:Dr. R.M. Schiffelers

Copromotor 2:Dr. T. Lammers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen