Nieuwe medicatiehouder bij het MMC ziekenhuisbed reduceert kans op fouten

Array

Een nieuwe medicatiehouder bij het ziekenhuisbed wordt deze week ingevoerd in Máxima Medisch Centrum om de kans op medicatiefouten nog verder terug te dringen. De medicatiehouder is op een vaste plek op elk nachtkastje geplaatst, herkenbaar voor de patiënt en de verpleging.

“Er is een tijdje proef gedraaid om te onderzoeken of de nieuwe houder goed werkt”, zegt Sjoukje Troost, ziekenhuisapotheker van Máxima Medisch Centrum. “Zowel de patiënt als de verpleging waren enthousiast, omdat de nieuwe houder bijdraagt aan overzichtelijkheid. De verpleging ziet in één oogopslag of medicatie al is ingenomen en kan vervolgens de patiënt eraan helpen herinneren. Dit leidt tot een meer consequente inname van geneesmiddelen door de patiënt.”

Medicijnen worden in ziekenhuizen verstrekt via medicijnbekertjes. Het risico dat patiënten door deze bekertjes medicijnen niet innemen is aanwezig: ze blijven soms onaangeroerd op een nachtkastje staan, of worden per ongeluk  met de afwas opgeruimd.
De Inspectie GezondheidsZorg constateerde in 2010 dat medicatiefouten in zorginstellingen relatief veel voorkomen. Máxima Medisch Centrum streeft maximale veilige zorg bij medicatiegebruik na door de kans op fouten te minimaliseren. Naast het ontwikkelen van maatregelen in processen van zorgverleners (veilig voorschrijven, veilige distributie, veilig klaarmaken van geneesmiddelen) is met de nieuwe medicatiehouder ook een verbeterstap gemaakt in het moment van toedienen. De medicatiehouder is uniek in Nederland.

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen