Max de Winter, ontwikkelaar Lyndiol, overleden

Afgelopen donderdag is in zijn woonplaats Oss de wetenschapper Max de Winter op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het bedrijf MSD Organon, waar de scheikundige jarenlang voor werkte, vrijdag bekend. De Winter wordt gezien als de belangrijkste man achter de eerste wereldwijd succesvolle anticonceptiepil.De Winter overleed in zijn slaap. Organon kreeg daardoor een leidende rol op het gebied van anticonceptie.

De pil van Organon, Lyndiol, kwam in 1962 op de markt. De Winter, die vanaf 1948 voor het bedrijf werkte, was een van degene die in de jaren daaraan voorafgaand betrokken was bij de ontwikkeling van de pil. Hij vond onder meer de werkzame stof lynestrenol uit. Lyndiol was niet de eerste anticonceptiepil ter wereld. Wel een van de succesvolste. Tien jaar na introductie was het in Nederland het populairste middel om zwangerschap te voorkomen.

De pil moest een eind maken aan ongewenste zwangerschappen en illegale abortussen. Het was een medicijn, wat ertoe bijdroeg dat het middel snel respectabel werd. In het overwegend katholieke Brabant was het een omstreden middel. De Katholieke Kerk was fel tegen anticonceptie. De weerstand van het personeel zou aanvankelijk zo groot zijn geweest, dat een ander bedrijf de inpak van de doosjes verzorgde. In het eveneens katholieke Belgie werd Lyndiol aanvankelijk zelfs omschreven als middel om de menstruatie te reguleren.
Het octrooi voor de werkzame stof in Lyndiol, lynestrenol, al in 1955, volgens wel ingelichte bronnen, was  ingediend. Dat was een zogenoemde progestatieve stof. ‘Het was bekend dat je daarmee de ovulatie kon remmen.
Max de Winter was ook de vader van media-ondernemer Harry de Winter. Die bezat in de jaren negentig het op één na grootste tv-productiebedrijf van Nederland, na Endemol, en is nu onder meer bekend door zijn stellingname tegen de anti-moslimretoriek van Geert Wilders. Een andere zoon is de vooraanstaande Nederlandse pedagoog Micha de Winter. Volgens zijn kinderen was Max de Winter een man vol ‘liefde, wijsheid, levenskunst en warme medemenselijkheid, ondanks de geschiedenis die hij met zich meedroeg’. De Winter overleefd namelijk de Tweede Wereldoorlog in Kamp Auschwitz .

Recente artikelen