Dokter op Dinsdag: hoe hou je je broze botten heel?

Array

Bij het ouder worden, krijgen veel mensen last van osteoporose oftewel botontkalking.  Door een lagere botmassa en verlies van de microarchitectuur van het bot, kun je makkelijker iets breken.  Hoe werkt bot precies, welke risico’s loop je en wat kun je doen om het te voorkomen? In hun lezing op 27 maart 2012 om 19.00 uur in het auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaan reumatoloog Piet van Oijen en osteoporoseverpleegkundige Jan van der Donk in op de behandeling van botontkalking.

Ongeveer 800.000 mensen hebben in Nederland last van osteoporose. Jaarlijks breken 80.000 mensen boven de 55 jaar een heup, pols, wervel of ander bot. Omdat voorkomen beter is dan genezen doet het Jeroen Bosch Ziekenhuis veel aan het opsporen van mensen met osteoporose. Van Oijen en Van der Donk laten zien wat er zoal gebeurt in de zogenaamde osteoporosepoli. Ook bespreken zij hoe je er het beste mee om kunt gaan als je er last van hebt of risico loopt. Voldoende calcium en vitamine D, goede voeding en in beweging blijven zijn erg belangrijk. Afhankelijk van de oorzaak is soms behandeling met medicijnen of pijnbestrijding mogelijk.

De lezing vindt plaats op 27 maart in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, 5223 GZ ’s-Hertogenbosch. Kijk voor een actuele routebeschrijving op www.jbz.nl/route. De lezing begint om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Voorafgaand aan de lezing kunnen vragen gesteld worden via www.brabantsdagblad.nl/dokteropdinsdag.  Tijdens ‘Dokter op Dinsdag’ is er volop gelegenheid om met de dokter in gesprek te gaan.  Ook de Osteoporose Vereniging is aanwezig. In het auditorium is plaats voor 225 mensen. Wanneer het auditorium vol is, worden om veiligheidsredenen de deuren gesloten. Wie zeker wil zijn van een plaats, komt dus op tijd.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden elke laatste dinsdagavond van de maand lezingen voor een breed publiek gegeven onder de titel: ‘Dokter op Dinsdag’. De lezingen bieden patienten en geïnteresseerden de gelegenheid meer te horen  over nieuwe ontwikkelingen in een bepaald vakgebied. ‘Dokter op Dinsdag’ is een initiatief van de Medische Publieksacademie Jeroen Bosch, een samenwerking van het Brabants Dagblad en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte en patientveilige ziekenhuis in Nederland zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen