Aukje organiseert collecte ondanks beperkingen

Array

Aukje Janse (38) heeft al sinds haar 17e jeugdreuma. Op haar 19e kwam daar een tweede vorm van reuma bij. Door zware medicijnen werd het bot in haar heupgewrichten ernstig aangetast. Daarom kreeg ze al op jonge leeftijd twee kunstheupen. Ondanks haar chronische aandoeningen en de beperkingen organiseert ze dit jaar voor de vijfde keer de collecte voor het Reumafonds in Lunteren.

“Op een gegeven moment was het zo erg dat ik mijn armen niet meer kon bewegen”, vertelt Aukje over haar reuma. Toen heb ik een maand in het ziekenhuis gelegen aan een Prednison-infuus. Dit werkt ontstekingsremmend, maar het maakte ook mijn heupbot kapot.

Verschillende operaties om mijn heupen te behouden zijn helaas mislukt, waardoor ik al op mijn 25e twee kunstheupen had. Gelukkig kan ik nu weer goed bewegen. Maar de kans is groot dat m’n heupen weer vervangen moeten worden als ik ouder word.”

Oppassen om niet teveel te doen
Naast jeugdreuma, kreeg Aukje op haar 19e ook systemische lupus erythematodes (SLE), een vorm van reuma die niet de gewrichten aantast, maar vooral de organen. Dankzij de ontstekingsremmers is de ziekte nu gelukkig redelijk stabiel. Aukje kan weer halve dagen werken, en zorgt daarnaast voor man en dochtertje. Maar ze moet wel oppassen dat ze niet teveel doet.

Aukje: “Samen met een vriendin zorg ik dat er collectanten zijn voor alle 52 wijken van Lunteren. Rond deze tijd is het even aanpoten, maar daarna is er altijd weer de voldoening dat het gelukt is. Ik zou dit werk natuurlijk niet het hele jaar kunnen doen, want ik heb maar een beperkte hoeveelheid energie. Na de collecteweek moet ik altijd even bijtanken. Het zou geweldig zijn als we nog een derde organisator erbij zouden krijgen.”

bron:
Reumafonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen