Jeuk en pijn: two of a kind?

Array

Jeuk, iedereen weet hoe onprettig dit kan zijn. Toch is er over jeuk nog weinig bekend. Van pijn weten we dat verschillende psychofysiologische factoren, bijvoorbeeld hoe iemand met klachten omgaat of hoe iemand zich voelt, de klachten kunnen verergeren of in stand houden. Antoinette van Laarhoven laat zien dat verschillende psychofysiologische factoren van invloed kunnen zijn op de jeuk die iemand ervaart. Er zijn aanwijzingen dat de verwerking van jeuksignalen in het lichaam anders is bij mensen met chronische jeukklachten dan bij mensen zonder die klachten. Daarnaast blijkt dat negatieve verwachtingen, aandacht voor lichamelijke sensaties en negatieve emoties een rol spelen bij de gevoeligheid voor jeuk(prikkels). Hoewel jeuk en pijn duidelijk verschillend zijn, toont dit onderzoek aan dat psychofysiologische factoren deze sensaties mogelijk op vergelijkbare wijze beïnvloeden. Deze kennis kan worden gebruikt om vroegtijdigvast te stellen of mensen een verhoogd risico hebben op een verergering van chronische jeukklachten. Tevens is deze kennis van belang voor het optimaliseren van de behandeling van deze klachten.
Biografie
Antoinette van Laarhoven (Arnhem, 1984) studeerde Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdeling Medische Psychologie, binnen de Nederlands-Vlaamse onderzoeksschool Experimentele Psychopathologie (EPP) en het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice (NCEBP) van het UMC St Radboud. Ze is onderzoeker op het gebied van jeuk en pijn op de afdeling Medische Psychologie van het Radboud.

Datum: vrijdag 30 maart 2012
Tijd: 10:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. A.I.M. van Laarhoven
Promotors: prof. dr. A.W.M. Evers, prof. dr. F.W. Kraaimaat, prof. dr. P.C.M. van de Kerkhof
Copromotors: dr. O.H.G. Wilder-SmithTitel promotieItch and pain: common and distinct psychophysiological factors

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen