Opening Collaboratorium tijdens visualisatiesymposium SARA en NLeSC

Array

Dit is een origineel bericht van SARA
Op vrijdagmiddag 30 maart organiseren SARA en NLeSC (Netherlands eScience Center) om 12.45 uur een visualisatiesymposium. Het symposium heeft als thema: ‘Visualisatie, exploratie en collaboratie, essentieel voor onderzoek’ en wordt gehouden in het Auditorium (zaal C0.110) van UvA-FNWI, Science Park 904, 1098 XH Amsterdam. Tijdens het symposium zal de officiele opening plaatsvinden van het Collaboratorium, een nieuwe visualisatie- en presentatieruimte die speciaal ontwikkeld is voor onderzoek.

Tijdens het visualisatiesymposium zullen sprekers van SARA en NLeSC het belang en de mogelijkheden van het Collaboratorium uiteenzetten. Het Collaboratorium beschikt over een video wall die is uitgerust met 4×2 Full HD schermen met een totale resolutie van 7.680 x 2.160 pixels (16.6 Megapixel). Over het gehele oppervlak van de video wall ligt een ‘multi-touch overlay’ waardoor het scherm functioneert als een enorme smart tablet. De ruimte nodigt uit tot samenwerking en communicatie over en weer tussen gebruikers (lokaal en op afstand), in een informele omgeving en biedt excellente kansen voor samenwerking en technology transfer tussen wetenschap, overheid en bedrijfsleven.

Vanuit de Verenigde Staten zal keynotespreker professor Jason Leigh, directeur van Electronic Visualization Laboratory (EVL) van de University of Illinois in Chicago (UIC) via teleconferencing een bijdrage leveren aan het symposium. Er zijn presentaties van een aantal Nederlandse onderzoekers, waaronder Prof. dr. Peter van der Spek van Erasmus MC, Dr. Robert Belleman en Prof. dr. ir. Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam en Arno Beekman van de Nederlandse Film en Televisie Academy.

SARA-directeur dr. ir. Anwar Osseyran: “Het is van grote meerwaarde dat we nu beschikken over het Collaboratorium dat gekoppeld is aan de nationale High Performance Computing en Visualisatie (HPCV)-infrastructuur bij SARA en – via het SURFnet-netwerk – met de buitenwereld. Wij verwachten dat de Nederlandse onderzoeksgemeenschap en het bedrijfsleven veel profijt zullen hebben van deze nieuwe visualisatie- en presentatiefaciliteit.”

Prof. dr. Jacob de Vlieg, directeur NLeSC: “Wetenschappelijke doorbraken vinden steeds vaker plaats op het snijvlak van disciplines en op basis van gezamenlijke inspanning. In het collaboratorium worden wetenschappers, data en analysetechnieken uit diverse disciplines slim en innovatief samengebracht voor het uitvoeren van multidisciplinair en data-gedreven onderzoek in samenhang.”

Over SARA
SARA ondersteunt onderzoekers in Nederland en werkt intensief samen met de academische gemeenschap en het bedrijfsleven. SARA stelt al ruim 40 jaar een geïntegreerde ICT-onderzoeksinfrastructuur beschikbaar en levert diensten en ondersteuning op het gebied van high performance computing, dataopslag, visualisatie, netwerk, cloud en e-Science support.

Over NLeSC
Het Netherlands eScience Center (NLeSC) is een gezamenlijk initiatief van SURF en NWO, twee organisaties die via het NLeSC hun eigen doel en kracht bundelen om een effectieve brug te vormen tussen onderzoek en ICT. De term eScience staat voor enhanced science, een nieuwe manier van onderzoek en ontwikkeling waarbij mensen, kennis en gegevens worden samengebracht. eScience speelt daarmee een cruciale rol in de uitwisseling van kennis en expertise tussen bedrijven, kennisinstellingen en academische instituten voor het versnellen van innovatie en wetenschappelijke doorbraken. Het Netherlands eScience Center zorgt hiermee op meerdere fronten voor versterking van de kennispositie van Nederland.

Bron: ANP Pers Scollaboratorium

upport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen