Fabels en feiten van griep bij kinderen

Griep komt het meest voor bij kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Bij kinderen is de griep langer besmettelijk dan bij volwassenen. Ook duurt de griep bij kinderen een paar dagen langer. Wanneer de griep heerst, is het belangrijk goed op de hygiene te letten. Hoesten en niezen liefst in papieren zakdoekjes en daarna de handen wassen.

Griepsymptomen bij kinderen
Griep heeft herkenbare symptomen: moeheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn, loopneus, hoesten, keelpijn. Algehele malaise dus. Nog een typisch kenmerk van griep is dat het snel komt opzetten, binnen een paar uur is je kind ziek. Griep wordt veroorzaakt door een virus en is ernstiger dan verkoudheid, maar vormt voor gezonde kinderen geen bedreiging.

Zelfzorg.nl heeft fabels en feiten over griep op een rij gezet:
– Houd je hand voor je mond als je niest of hoest: feit. Griep verspreidt zich via kleine druppeltjes in de lucht. Als je niest in je hand of zakdoek en daarna de zakdoek weggooit en je handen wast, dan ben je minder besmettelijk voor je omgeving.
– Je kunt beter je neus snuiten: fabel. Ophalen is beter dan snuiten, daarmee haal je de virussen weg uit je slijmvlies en voer je ze af. Als je snuit, komt er ook slijm in holtes waar het niet bedoeld is. Dit vergroot de kans op ontstekingen.
– Verkouden? Je hebt zeker kou gevat: fabel. Ook verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Je weerstand gaat wel omlaag als je vaak in de kou zit, waardoor je vatbaarder bent voor virussen. Maar kou of tocht veroorzaakt geen verkoudheid of griep.
– Niet met nat haar naar buiten: fabel. Het voelt iets kouder op je hoofd wanneer je met nat haar de deur uit gaat. Maar hier geldt hetzelfde als met het vatten van kou; het kan hooguit de weerstand verlagen.
– Bij griep of verkoudheid moet je naar de dokter voor antibiotica: fabel. Antibiotica helpt tegen bacterien en zowel griep als verkoudheid worden veroorzaakt door virussen.
– Griep moet je uitzieken: feit. Het is belangrijk om veel rust te nemen, want zo kun je griep het best bestrijden. Wanneer je dit niet doet, kunnen de symptomen langer aanhouden, of kan de griep weer terugkomen.

Wat niet te doen bij griep
Bij de griep wil je graag de pijn en koorts bij een kind verlichten. Gebruik in dat geval nooit aspirine of een andere ontstekingsremmer met acetylsalicylzuur erin. Het gebruik van deze stof bij vooral kinderen onder de 10 jaar tijdens griep en ook waterpokken verhoogt het risico op het syndroom van Reye (een zeer zeldzame bijwerking op de hersenen en de lever). Paracetamol is voor hen een betere keus bij griep.

Tips bij griep
– Geef voldoende drinken, door koorts droogt het kind uit
– Soep, thee en stomen verlichten de luchtwegen waardoor het ademen weer even prettiger is
– Bij een verstopte neus kan een neusspray worden gebruikt
– Leg altijd een deken of lakentje over je kind heen. Bij koorts zweet je en dan is het belangrijk om het warm te houden.
– Houd je eigen weerstand ook op peil.
-Ventileer regelmatig het huis

 

 

Recente artikelen