Erasmus MC volop in Nature Genetics

Array

Maar liefst zeven onderzoekers van het Erasmus MC publiceren deze maand zes artikelen in het gerenommeerde vakblad Nature Genetics.

Rotterdam
De meeste Erasmus MC’ers zijn eerste, dus belangrijkste auteur van de publicaties. De onderzoeksgegevens komen mede uit de grote Rotterdamse bevolkingsstudies, waarin grote genetische databases zijn opgezet onder leiding van prof. André Uitterlinden.

Broze botten
Het artikel van dr. Fernando Rivadeneira en Karol Estrada gaat over osteoporose : een aandoening waarbij botten broos worden. Dit kan leiden tot heupfracturen, een belangrijke doodsoorzaak bij ouderen.

Skelet begrijpen
De wetenschappers hebben een reeks genen ontdekt die de botdichtheid beïnvloeden en het risico op botbreuken vergroten. ‘Met dit onderzoek begrijpen we het skelet en de vatbaarheid voor botbreuken beter’, zegt Estrada.

Schedelinhoud
Dat er genen zijn die te maken hebben met een kleinere schedelinhoud bij volwassenen, is ontdekt door dr. Arfan Ikram, Rob Taal, en dr. Vincent Jaddoe. Dezelfde genen lijken ook een rol te spelen bij de hersengroei van kinderen.

Dementie
De onderzoekers vonden ook twee genen die samenhangen met de grootte van de hippocampus. Dit is een onderdeel in de hersenen, belangrijk in het ontstaan van dementie. Ikram: ‘Onze resultaten bieden mogelijk inzicht in hoe genen de hersengroei kunnen beïnvloeden. Dit kan gevolgen hebben voor aandoeningen op latere leeftijd, zoals dementie.’

Genen gevonden
Rob Taal en dr. Vincent Jaddoe vonden twee nieuwe genen voor overgewicht bij kinderen. Taal: ‘Naast omgevingsfactoren spelen genen zeker ook een rol bij overgewicht bij kinderen.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen