Rotterdam wil leeftijdsgrens alcohol omhoog

Het aantal acute alcoholvergiftigingen onder jongeren stijgt. De gemeente Rotterdam wil de alcoholgrens verhogen naar 18 jaar. Met het programma Drugs & Alcohol wil de gemeente de negatieve effecten van alcoholgebruik onder jongeren (overlast, vernieling, geweld, hersenschade) terugdringen.

Nieuwsuur reed met de politie door het Rotterdamse nachtleven op zoek naar jeugdige drinkers en vroeg hun mening. Het resultaat werd op woensdag 25 april uitgezonden.

Veertig procent van de mensen die in Rotterdam uitgaan, drinkt meer dan tien glazen alcohol op één avond. Uit Rotterdams onderzoek weten we dat mensen die veel drinken vaker dader zijn van alcoholgerelateerd geweld, vandalisme en overlast. Daarnaast veroorzaakt overmatig alcoholgebruik schade aan de hersenen, vermindert het geheugen en het leervermogen. Naast de individuele gevolgen zijn de maatschappelijke kosten van de vernielingen, de kosten voor de strafrechtketen en de zorgkosten hoog.

Een van de onderdelen van het programma Drugs & Alcohol is het screenen van jongeren die zijn opgepakt omdat zij dronken op straat liepen. Deze screening op problematisch alcoholgebruik wordt op het politiebureau gedaan door een GGZ-medewerker. Als uit de screening blijkt dat er sprake is van risicogebruik wordt een afspraak gemaakt bij de Drugs & Alcoholpoli. Bij jongeren onder de 16 jaar worden hun ouders gebeld

bron: GGD Rotterdam=Rijnmond

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen