Prednisolon verpakken in liposomen

Array

Corticosteroïden zoals prednisolon zijn een krachtig middel om gewrichtsontstekingen te remmen. Maar zij kennen soms forse bijwerkingen. Onderzoekers doen hun best om die bijwerkingen te verminderen door nieuwe toedieningsvormen uit te vinden. Het onderzoek van Wouter Hofkens uit Nijmegen brengt de kennis hierover weer een stukje dichterbij.

Wouter Hofkens beschrijft in zijn proefschrift de ontwikkeling in het laboratorium van een nieuwe toedieningsvorm van prednisolon, verpakt in liposomen (minuscule vetbolletjes), op nagebootste gewrichtsreuma in muizen. Hij promoveert op 9 mei op zijn onderzoek dat in het laboratorium plaatsvond en dus nog geen toepassing kent op mensen.

Prednisolonliposomen hopen zich vooral op in het ontstoken gewricht zodat ze juist daar hun werking uitoefenen en mogelijke bijwerkingen in de rest van het lichaam voorkomen. Deze manier van toedienen is daardoor veel effectiever dan vrij toegediend prednisolon, waardoor de dosis kan worden verlaagd. Door deze werking wordt bovendien niet alleen de ontsteking geremd maar ook de bijkomende schade aan bot en kraakbeen in het gewricht.

De specifieke werking van prednisolonliposomen heeft mogelijk te maken met de opname van dit middel door speciale lichaamscellen (macrofagen). Na opname veranderen deze cellen van een ontstekingsstimulerende naar een ontstekingsremmende activiteit. Inzicht in dit mechanisme opent mogelijk nieuwe deuren naar andere doelgerichte therapieen voor inflammatoire aandoeningen.

Bron: UMC st Radboud Nijmegen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen