Groninger studentenverenigingen adopteren verzorgingsinstellingen

Array

Aftrap ‘GA! Voor je toekomst’ in verzorgingstehuis de Ebbingepoort

Donderdag 10 mei geeft wethouder Visscher het startsein voor GA! voor je toekomst. Dit project brengt studenten in contact met ouderen. De zeven studentenverenigingen die onder Contractus Groningen vallen adopteren een verzorgingsinstelling in Groningen. Het project is bedoeld om jongeren en ouderen met elkaar in contact te brengen om zo van elkaar te leren. Studenten kunnen ouderen veel leren over de digitale wereld, mede door de opkomst van eHealth en serious gaming moeten ook ouderen leren computeren. Ouderen zouden op hun beurt jongeren kunnen leren breien; het ‘urban knitten’ is tenslotte onder jongeren tegenwoordig razend populair.

Het project GA! voor je toekomst zal een mooie Groningse traditie gaan worden, geheel passend bij de jonge stad die Groningen is. De studenten gaan de verantwoordelijkheden die zij hebben ten opzichte van Gezond & Actief ouder worden niet uit de weg. De studentenverenigingen zullen tenminste één keer per jaar activiteiten organiseren voor de verzorgingsinstellingen. Elke vereniging zal een andere invulling geven aan het contact tussen deze generaties. Ze kunnen bijvoorbeeld een spelletjesmiddag, bonte avond, talentenshow of diner organiseren. De stad Groningen staat dit jaar volledig in het teken van gezond en actief ouder worden. Met de campagne GA! Groningen bruist het dit jaar van de activiteiten die het belang van gezond leven onder de aandacht brengen.

Programma
Donderdagmiddag zullen studenten van 7 studentenverenigingen spellen gaan spelen met de ouderen, waaronder WII-en, sjoelen en wordfeuden op een iPad. Het programma ziet er als volgt uit:

14.00 – 14.15 uur:                  Inloop

14.15 – 15.00 uur:                  Kennismaken, speluitleg en het spelen van verschillende spellen

14.50 – 15.00 uur:                  Welkomstwoord door ‘De Ebbingepoort’

15.00 – 15.10 uur:                  Toespraak door wethouder Jannie Visscher

15.10 – 15.20 uur:                  Toespraak door Contractus

15.20 – 16.00 uur:                  De spellen spelen, o.a. WII-spellen

16.00 uur:                                 Afsluiting

GA! Campagne
Met de campagne GA! Groningen willen de partners van het Akkoord van Groningen en het HANNN (Healthy Ageing Network Noord-Nederland) zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het thema gezond ouder worden. Want gezond ouder worden begint al op jonge leeftijd. Met de GA! Campagne sluit Groningen aan bij het Europese Jaar voor Actief Ouder Worden. Naast de GA! Spot worden dit jaar sportactiviteiten, gezonde happen in restaurants en activiteiten in de wijken georganiseerd. Op 2 juni staat de Nacht van Kunst en Wetenschap in het teken van Gezond en Actief ouder worden. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.cityoftalent.nl/ga.

Onderzoek
In Groningen en Noord-Nederland werken kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven al jaren nauw samen om kennis te ontwikkelen op het terrein van Healthy Ageing. RUG en UMCG leveren wetenschappelijke topprestaties op dit gebied. De Hanzehogeschool Groningen levert met praktijkgericht onderzoek een belangrijke bijdrage aan innovatieve producten en diensten. De RUG en het UMCG trekken internationale toptalenten aan die baanbrekend onderzoek doen, onder andere binnen het binnenkort te openen European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA). Het HANNN zorgt voor een vruchtbare samenwerking tussen de kennisinstellingen en het bedrijfsleven in Noord -Nederland.

bron: GA!  Groningen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen