Nieuwe rekentoets helpt medische missers voorkomen

Array

30% van de verpleegkundigen geeft toe wel eens rekenfouten te maken bij het toedienen van medicijnen. Het niet goed genoeg kunnen rekenen is gevaarlijk voor patienten. Rekenfouten veroorzaken 20% van alle medische missers. Daarom ontwikkelde Cito samen met mensen uit de praktijk een rekentoets voor verpleegkundigen. Deze toets meet de rekenvaardigheid en bevat vragen en problemen vanuit dagelijkse praktijksituaties. De toets is bedoeld voor alle verpleegkundigen in Nederland.

Verbeteren rekenvaardigheid noodzakelijk
Een door Cito uitgevoerde landelijke nulmeting in 2010 bevestigt dat het noodzakelijk is om de rekenvaardigheid van verpleegkundigen te verbeteren. Uit de nulmeting bleek dat 80% van de 2661 getoetste verpleegkundigen niet voldoet aan de door de beroepsgroep vastgestelde norm voor rekenvaardigheid. Onafhankelijke toetsing van verpleegkundigen is dus van groot belang om de patientveiligheid te verhogen.

Toets verpleegkundig rekenen
De rekentoets meet de rekenvaardigheid van verpleegkundigen op mbo-niveau 4 en op hbo-niveau. Ook geeft de toets inzicht in hoe deze zich verhoudt tot de landelijke norm en op welke gebieden verpleegkundigen bijscholing nodig hebben. Verpleegkundigen maken de toets achter de computer in de instelling waar zij werken. Een toets bestaat uit 25 tot 32 meerkeuzevragen en duurt ongeveer 1,5 uur. De landelijke norm voor deze toets is vastgesteld door de landelijke beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Resultaten vergelijkbaar
Elke verpleegkundige krijgt een unieke toets voorgelegd. De vragen staan op dezelfde vaardigheidsschaal, waardoor de resultaten eenvoudig te vergelijken zijn. De rekentoets zorgt voor duidelijkheid over het rekenniveau van individuele verpleegkundigen en levert kennis op over het rekenniveau van alle verpleegkundigen in Nederland samen. Ook krijgen verpleegkundigen vanaf 2013 de mogelijkheid om in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden zichtbaar te maken dat hun rekenvaardigheid op peil is.

Samenwerking
Cito werkte bij het ontwikkelen van deze rekentoets samen met Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de NVZ vereniging van ziekenhuizen, andere brancheorganisaties en deskundigen uit het verpleegkundig beroepenveld.

Peter Kraft, adviseur Beroepsonderwijs en bedrijven van Cito: “Gezamenlijk hebben we de inhoud en de landelijke norm van de toets bepaald. Zo hebben wij verpleegkundigen uit de beroepspraktijk benaderd om rekenopgaven te ontwikkelen vanuit dagelijkse praktijksituaties. De landelijke norm is door het beroepenveld opgesteld en geeft de grens aan tussen voldoende en onvoldoende rekenvaardigheid. Met deze landelijke normering werken we concreet aan een meetbare en zichtbare verhoging van het rekenvaardigheidsniveau van verpleegkundigen en daarmee dus indirect ook aan de veiligheid van patienten. Dat vinden wij belangrijk.”

Internationale Dag van de Verpleging
Verbetering van de kwaliteit van zorg staat ook centraal tijdens de Internationale Dag van de Verpleging op zaterdag 12 mei. Over de hele wereld is er op deze dag bijzondere aandacht voor de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg.

Bron: Cito

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen