Dr. Njoo op RTV Oost

Huidkanker neemt wereldwijd schrikbarend toe. Zo ook in Nederland. De in 2005 gemaakte voorspelling dat er in Nederland in het jaar 2015 zo’n 40.000 mensen per jaar huidkanker zullen krijgen, wordt waarschijnlijk dit jaar al gehaald. Dr M.D. Njoo, dermatoloog in ZGT, schoof op vrijdag 11 mei aan in het programma ‘En Dan Nog Even Dit’ van RTV Oost om te praten over de gevaren van huidkanker, de behandelingen ervan en wat u er zelf aan kunt doen.

Aanleiding hiervoor was de landelijke ‘Bescherm-je-huid dag’, die op zaterdag 12 mei gehouden werd. Een op de vijf Nederlanders met een blanke huid zal in zijn/haar leven huidkanker krijgen. Oorzaken voor deze stijging zijn de toenemende blootstelling aan UV stralen, vergrijzing en een langere overlevingsduur van transplantatiepatienten. De stijging door de toenemende blootstelling aan UV stralen is daarvan de meest voorkomende oorzaak.

Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 60% van de mensen geen idee heeft hoe huidkanker eruit ziet. Bovendien krijgt bijna de helft van de mensen meerdere keren een nieuwe huidkanker. Huidkanker is een chronische ziekte geworden. Dermatologen besteden nu al 40 tot 50% van hun tijd in het behandelen van (de voorstadia van) huidkanker. Voorlichtingscampagnes slaan niet goed aan omdat
het hebben van een (zon)gebruinde huid nog steeds een schoonheidsideaal en statussymbool is. Bent u benieuwd naar de tips van dr. Njoo en heeft u de uitzending gemist? Het verhaal van dr. Njoo start na ongeveer tien minuten.