ANBO: Bezuinigingsakkoord doet ouderen pijn

Array

Dit is een origineel bericht van ANBO

ANBO, de grootste belangenorganisatie voor senioren, vreest dat ouderen hard getroffen worden door de bezuinigingen. “AOW’ers met een pensioen van meer dan 10.000 euro hebben straks flink meer koopkrachtverlies dan andere vergelijkbare inkomensgroepen. Maar ook in de ‘intensiveringen’, het eufemisme door lastenverzwaringen, krijgen ouderen het flink voor de kiezen. Dat is niet eerlijk”, aldus Liane den Haan, algemeen directeur van ANBO.

Inkomen
Over de hele linie gaat iedereen er 2 procent op achteruit. Behalve de AOW’ers met een aanvullend pensioen van meer dan 10.000 euro. ANBO vindt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, maar dit is onevenredig. Wel is het een goede zaak dat mensen met alleen AOW worden ontzien.

Pensioen
De AOW-leeftijd gaat omhoog. ANBO heeft steeds gesteld dat het onacceptabel is dat het zwaarbevochten pensioenakkoord van tafel gaat. De AOW-leeftijd gaat in stappen van een, twee of drie maanden omhoog, totdat deze op 66 staat in 2019. Den Haan: “En als zogenaamde overgangsmaatregel tot 2015 blijft AOW op 65 mogelijk, maar mensen moeten dan wel het ‘geleende bedrag aan AOW’ wel terugbetalen op termijn. Dat is idioterie. Waarvan moeten die eerder ontvangen AOW dan worden terugbetaald?”

Zorg
De rollator gaat uit het basispakket en ANBO zal daar niet tegen in het geweer komen. Hulpmiddelen in het basispakket maken de zorg onnodig duur. Wel moeten mensen met een minimum-inkomen ondersteund worden. Bijvoorbeeld door goede afbetalingsregelingen en voorzieningen in de bijzondere bijstand.

ANBO is blij dat er op de PGB’s 150 miljoen euro minder bezuinigd wordt. Eigen regie moet echter voorop staan. De PGB’s moeten besteed worden zodat hulpbehoevende mensen in hun eigen huis zorg op maat kunnen inkopen.

De vermogenstoets in de AWBZ gaat drie keer over de kop. 12 procent van het vermogen wordt meegeteld om de eigen bijdrage vast te stellen. Dat gaat pijn doen bij ouderen en chronisch zieken. Nu gaat de vermogenstoets over 4 procent.

Het eigen risico gaat naar 350 euro. Ook daarvoor moet duidelijk worden wat de gevolgen zijn voor mensen met een minimuminkomen.

Huizenmarkt
Voor zover het nu al duidelijk is worden geen investeringen gedaan om meer betaalbare woningen en meer seniorenwoningen te creeeren. Dat is zeer schadelijk voor de doorstroming van de huizenmarkt, en daar is niemand – oud of jong – bij gebaat.

Over ANBO
ANBO is de grootste onafhankelijke belangen- en emancipatieorganisatie voor senioren in Nederland, ongeacht geloofsovertuiging, levensbe¬schouwelijke, maatschappelij¬ke of politieke opvatting. De seniorenorganisatie is spreekbuis voor bijna 400.000 senioren en wil de zelfstandigheid en de keuzevrijheid van ouderen vergroten, onder meer op het gebied van wonen, werken, vrije tijd, zorg en inkomen. Bovendien geeft ANBO aan leden persoonlijk advies en informatie, en biedt het culturele, sportieve en recreatieve activiteiten en aanzienlijke kortingen. ANBO is lid van FNV, NPCF, Age Europe en AARP Global Network. Meer informatie is te vinden op www.anbo.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen