Kooiman wil instemmingsrecht bij dreigende sluiting verloskunde

Array

Inwoners en zorgprofessionals moeten betrokken worden bij de besluitvorming en instemmingsrecht krijgen als een lokaal ziekenhuis het voornemen heeft om de afdeling verloskunde te sluiten. Dat voorstel doet SP-Kamerlid Nine Kooiman vandaag tijdens een debat over de toekomst van de acute verloskundige zorg. In veel Nederlandse ziekenhuizen worden afdelingen verloskunde gesloten achter de rug om van verloskundigen, huisartsen en burgers.

Nine KooimanKooiman: ‘Betrokkenen moeten zich eerder uit kunnen spreken over een eventuele sluiting. Laten we niet vergeten dat de beschikbaarheid van goede klinische geboortezorg in de regio een zaak is van algemeen belang. Er zijn letterlijk levens mee gemoeid. Vaak is het zo dat barende moeders in nood dan te lang moeten reizen waardoor er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor moeder en kind. Daarom is het belangrijk dat inwoners mee kunnen praten over de plannen van het ziekenhuis in hun buurt. Ingrijpende beslissingen als het sluiten van afdelingen moeten wel draagvlak hebben onder de bevolking.’

Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is zo’n ziekenhuis waar de afdeling verloskunde moet sluiten. Ook daar hebben zorgdeskundigen en de bevolking niet de mogelijkheid gehad zich te mengen in de discussie. Kooiman maakt zich dan ook ernstige zorgen over de toekomst van de acute verloskundige zorg in Nederland. ‘Overal in Nederland wordt de bereikbaarheid van de geboortezorg aangetast vanwege de financiele belangen van ziekenhuisbestuurders en zorgverzekeraars. Maar de mensen die er werkelijk verstand van hebben, de zorgverleners, waarschuwen voor toenemende risico’s voor moeder en kind met zelfs hogere babysterfte tot gevolg.’

Ook in plaatsen zoals Dokkum, Meppel, Winterswijk en Zevenaar maken inwoners en ziekenhuispersoneel zich ernstig zorgen om het verdwijnen van verloskundige zorg. Demissionair minister Schippers heeft in april nog beloofd dat de zorg in landelijke gebieden op peil blijft. ‘De minister moet haar belofte waarmaken door op te treden in plaats van weg te kijken’, aldus Kooiman.

bron: SP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen