Eerste pil met lichaamseigen hormoon nu verkrijgbaar

Array

Voor vrouwen die bij anticonceptiepillen een lichaamseigen hormoon verkiezen boven een synthetische variant, is nu een nieuwe pil verkrijgbaar. MSD is erin geslaagd om de eerste pil met lichaamseigen hormoon te ontwikkelen, Zoely® (nomegestrolacetaat /oestradiol). Het farmabedrijf spreekt over een doorbraak binnen de anticonceptie: ‘Vrouwen maken al vaak bewuste keuzes als het gaat om voeding of bewegen. Een bewuste keuze kunnen ze nu ook maken bij de pil die iedere dag wordt geslikt.’

Nomegestrolacetaat /oestradiol bevat een lichaamseigen hormoon, gelijk aan het hormoon estradiol dat de vrouw van nature in de eierstokken aanmaakt. Een belangrijk voordeel van dit lichaamseigen hormoon is dat het wordt afgebroken zoals je lichaam dit van nature doet. Het heeft daarmee een kortere afbraaktijd en zit minder lang in je lichaam dan overige pillen, terwijl het net zo effectief werkt. Het andere hormoon in nomegestrolacetaat /oestradiol, het zogenaamde progestageen, is afgeleid van het lichaamseigen progesteron. Dit hormoon richt zich specifiek op de anticonceptieve werking.

De pil met lichaamseigen hormoon heeft een zogeheten 24/4-innameschema. Er zijn 24 actieve tabletten en vier placebo tabletten, waarbij de vrouw gedurende 28 dagen iedere dag een tablet inneemt. Het is mogelijk om de menstruatie over te slaan of te verschuiven. Het 24/4-innameschema is eenvoudig, bevordert de effectieve werking en zorgt in het algemeen voor een korte, lichte menstruatie.

Net zoals bij veel andere anticonceptiemiddelen, is het eerste recept van de pil met lichaamseigen hormoon verkrijgbaar via de huisarts of gynaecoloog. Daarna is geen herhaalrecept meer nodig en kan de vrouw voortaan rechtstreeks bij de apotheek terecht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen