Evidence based gezondheidszorgpsychologie

Titel oratie Illusies van de psycholoog. Gezondheidszorgpsychologie in tijden van doelmatigheid
De gezondheidszorgpsycholoog kan zich in de uitvoering van zijn klinische werk laten leiden door wetenschappelijk verantwoorde standaarden. Toch is dat lang niet altijd de regel. Twijfel aan de waarde van deze standaarden lijkt hieraan ten grondslag te liggen, meent Marc Verbraak, bijzonder hoogleraar gezondheidszorgpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Deze twijfel wordt gevoed door een aantal illusies, zoals de beperkte betekenis van richtlijnen voor de klinische praktijk, de beperkte bijdrage van de specifieke methode aan de werkzaamheid van de behandeling of de onmogelijkheid met gestandaardiseerde behandelingen ernstigere problematiek te kunnen behandelen. Of de illusie dat er niet veel meer te verbeteren valt aan de kwaliteit van de gezondheidszorgpsycholoog als professional. In de ontmaskering van deze illusies liggen volgens Verbraak aanknopingspunten voor het zodanig combineren van verschillende werkzame ingredienten dat er meer effect voor meer – en meer tevreden – clienten, in minder sessies mogelijk is. Dit sluit direct aan bij de maatschappelijke roep om doelmatige zorg, namelijk goede zorg aan hen die het nodig hebben,  tegen aanvaardbare kosten.

donderdag 7 juni 2012
Tijd 15:45
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Sociale Wetenschappen
Spreker de heer prof. dr. M.J.P.M. Verbraak

Biografie
Marc Verbraak (1964) studeerde neuro- en revalidatiepsychologie en klinische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij in 1999 ook promoveerde. Hij is opgeleid en BIG-geregistreerd als klinisch psycholoog/psychotherapeut. Hij werkte in verschillende ziekenhuizen en GGZ-instellingen en is sinds 2006 hoofdopleider voor Gezondheidszorgpsychologen voor het Academisch Centrum Sociale Wetenschappen/SPON aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij inhoudelijk directeur van de HSK Groep. Sinds juni 2011 is hij bijzonder hoogleraar Gezondheidszorgpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.