Internationale dag tegen Ouderenmishandeling
ArrayVrijdag 15 juni: Internationale dag tegen Ouderenmishandeling
Eén op de twintig ouderen wordt mishandeld.
Knijpen, slaan, vastbinden, schelden. Verwaarlozen. Plunderen van bankrekeningen. Wijzigen van testamenten zonder goedkeuring van de oudere. Maandelijks toe-eigenen van het geld dat overblijft, na het betalen van de vaste lasten van de oudere die zelf de administratie niet meer overziet. Verbieden van contact met anderen, geen telefoon, geen post.
Soms opzettelijk maar ook vaak vanuit overbelasting, onmacht en gebrek aan kennis. Een op de drie mantelzorgers van dementerende ouderen maakt zich schuldig aan ouderenmishandeling. We noemen dit ontspoorde zorg. Meer dan de helft van de plegers van deze vormen van mishandeling is familie van de oudere. (Klein-) zoons, dochters en andere personen nabij de oudere. Vaak is er sprake van kwetsbaarheid en afhankelijkheid van de zorg van anderen.
De aanpak van ouderenmishandeling staat op de agenda
Ouderenmishandeling wordt al enige jaren aangepakt door verschillende organisaties. Zij zijn verenigd in het LPBO (Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling). Bij het LPBO zijn regionaal werkende organisaties, zoals Advies en Steunpunten Huiselijk Geweld en GGD-en aangesloten.
In 2011 is gestart met een landelijke aanpak van ouderenmishandeling vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie. VWS heeft het nationaal actieplan `Ouderen in veilige handen’ gelanceerd, met tien actiepunten. Intussen zijn er projecten gestart waarin deze actiepunten worden uitgewerkt en opgepakt. Er wordt ingezet op preventie, signaleren, melden en verbetering van de ondersteuning van slachtoffers. Ook wordt ingezet op een krachtige aanpak van plegers.
bron: GGD Rotterdam-Rijnmond