21 mensen besmet door EHEC-bacterie in Brabants Limburg

0
165

Het FAVV werd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, afdeling Toezicht Volksgezondheid van Hasselt op de hoogte gebracht van uitbraken van Entero Haemorhagische Escherichia Coli O 157 (EHEC). Momenteel gaat het over 21 gevallen waaronder 3 gevallen met het Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS) of nierklachten die zijn op genomen in het ziekenhuis.

Al de gevallen zouden verband houden met het eten van rauw vlees “Filet Américain”.
Het Voedselagentschap is direct gestart met een enquête om de oorzaak van deze besmetting op te sporen. Op basis van de vermoedelijke datum van aankoop, de consumptie en het moment van ziek worden, werd teruggetraceerd naar de meest waarschijnlijke levering van rundvlees dat gebruikt werd in het betrokken product.
De eerste uitslagen van de monsternemingen (filet américain en dunne lende) werden positief bevonden op de aanwezigheid van pathogene E. coli O157.
De tracering naar vlees dat ook afkomstig is van dit rund werd reeds utgevoerd en het onder beslag geplaatste vlees zal vernietigd worden. De enquête wordt verder gezet.
Volgens het Voedselagentschap toont deze besmetting toont nog eens het grote belang aan van het toepassen van de goede hygienepraktijken in slachthuizen en uitsnijderijen.
De EHEC bacterie komt frequent voor in de darm van runderen. Besmetting vindt meestal plaats door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten. Diarree is het belangrijkste verschijnsel. Bij ernstige gevallen krijgt de patient last van bloedingen in de darmen vandaar de bloederige diarree. In sommige gevallen kunnen er ernstige
nierklachten optreden.
Bron: FAVV

Vorig artikelMedicijn uit de computer
Volgend artikelMeisje krijgt gekweekt bloedvat
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.