Neuropathische pijn en het brein

Array

Chronische neuropathische pijn (zenuwpijn) wordt veroorzaakt door schade aan het centrale en/of perifere zenuwstelsel. Dit soort pijn treft wereldwijd miljoenen mensen, met angststoornissen en depressie als mogelijke gevolgen. Door gebrek aan kennis over de mechanismen die ten grondslag liggen aan neuropathische pijn, blijft de behandeling vaak beperkt tot symptoombestrijding. Terwijl het doeltreffender is om de oorzaken te bestrijden. Tom Rouwette toont aan, in diermodellen, dat de hersenen een belangrijke rol spelen bij het verwerken van neuropathische pijnsignalen. Hierbij zijn stresspeptiden zeer belangrijk. Bij acute, ‘normale’ pijn worden de klassieke stress-as en de middenhersenen geactiveerd zodat deze snel op de bedreigende prikkel kunnen reageren. Bij neuropathische pijn is het limbisch systeem betrokken, wat zorgt voor emotionele responsen. Deze onderzoeksresultaten dragen mogelijk bij aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen om neuropathische pijn tevoorkomen of te verzachten.
Biografie
Tom Rouwette (Venray, 1981) studeerde Algemene Natuurwetenschappen in Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdelingen Anesthesiologie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud en Cellulaire Dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, binnen het Donders Institute for Cognitive Neuroscience.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen