Biomarker en vragenlijst voorspellen geneesmiddeleffect bij ziekte van Bechterew

Array

Suzanne Arends: Bone turnover and predictiors of response in ankylosing spondylitis
Tijdens de eerste drie maanden van het gebruik van anti-TNF behandeling bij de ziekte van Bechterew zijn een biomarker voor botafbraak en verbetering op een vragenlijst goede voorspellers van het aanslaan van het geneesmiddel. UMCG-onderzoeker Suzanne Arends trok deze conclusie uit gegevens van ongeveer 400 patienten, die aan een langlopend observatieonderzoek deelnemen. “We hopen dat onze bevindingen in een ander onderzoek bevestigd worden, en vervolgens leidraad voor de behandeling van Bechterew gaan vormen,” aldus Arends.

De ziekte van Bechterew, ook bekend onder de naam ankyloserende spondylitis (AS) is een chronische reumatische aandoening waarbij vooral het bekken en het onderste deel van de wervelkolom zijn aangedaan. De ziekte kenmerkt zich door ontsteking in combinatie met overmatige botvorming én botverlies. Hierdoor treedt tegelijkertijd verstijving en inzakking van de wervelkolom op.

Patienten met de ziekte van Bechterew kunnen worden behandeld met anti-TNF middelen. Arends heeft in kaart gebracht met welke subjectieve (vragenlijsten) en objectieve methoden (biomarkers in het bloed) het effect van de behandeling kan worden geevalueerd. Afname in sCTX, een biomarker voor botafbraak, en een verbetering in ASDAS (vragenlijst in combinatie met ontstekingswaarden in het bloed) blijken voorspellend te zijn voor een goed behandeleffect. Arends concludeert dan ook dat deze methoden bruikbaar lijken voor de evaluatie van het effect van anti-TNF behandeling, maar ook bij het onderzoek naar (nieuwe) geneesmiddelen.

Datum:25 juni 2012
Tijd:16:15
Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres:Broerstraat 5 te Groningen
Promotor:prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Curriculum Vitae
Suzanne Arends (Leeuwarden, 1985) studeerde biomedische wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij verrichtte haar onderzoek in het kader va de Groningen Leeuwarden Ankyloserende Spondylitis (GLAS) studie uit in een samenwerkingsverband tussen de afdelingen Reumatologie en Klinische Immunologie en Laboratoriumgeneeskunde van het UMCG en de afdeling Reumatologie van het Medisch Centrum Leeuwarden. De GLAS studie heeft financiele ondersteuning gekregen van Abbott BV, Pfizer BV en Wyeth Pharmaceuticals BV. De titel van het proefschrift van Arends is “Bone turnover and predictiors of response in ankylosing spondylitis.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen