PIP implantaten: advies IGZ ongewijzigd

Array

De Engelse National Health Service constateert dat er geen aanwijzingen zijn dat de gel van de PIP-implantaten een risico voor de gezondheid opleveren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft kennis genomen van het rapport en ziet in deze bevinding geen aanleiding om haar beleid te wijzigen.

Dit omdat de implantaten niet conform de wettelijk eisen in de handel zijn gebracht en vanwege het verhoogde risico op scheuren en lokale symptomen.

In Nederland zijn de PIP-implantaten ook onder de merknaam M-implants in de handel gebracht. De IGZ adviseert vrouwen met borstimplantaten (protheses) de informatie te raadplegen die zij mee hebben gekregen na de operatie. Hierop staat de fabrikant vermeld. Vrouwen die een PIP- (of M-Implants) prothese hebben, wordt aanbevolen om die te laten controleren op scheuren en lekkages via een onderzoek met MRI.

Indien er een scheur is, moet de prothese worden verwijderd. Als er geen scheur aantoonbaar is, is het raadzaam om in overleg met de arts te bepalen of alsnog de protheses moeten worden verwijderd. Hierbij moeten het risico van de operatie en eventuele kosten voor nieuwe protheses worden afgewogen tegen het risico van het laten zitten van de implantaten. Indien de protheses niet worden verwijderd is regelmatige controle nodig.

Vrouwen dienen contact op te nemen met de kliniek waar ze zijn behandeld. Als dat niet meer mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met de huisarts om doorverwezen te worden.  Dit is ook het advies aan vrouwen die zich in een kliniek in het buitenland hebben laten opereren. Zij worden geadviseerd in eerste instantie voor controle terug te gaan naar de kliniek waar zij zijn behandeld. Indien dat niet meer mogelijk is, kunnen zij hun huisarts raadplegen. Inmiddels hebben de meeste vrouwen met een PIP prothese (of M-implant) een oproep gekregen om zich te laten controleren.
Het rapport van de National Health Service kunt u vinden via onderstaande link.

Meer informatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen