CrisisMonitor van Bavo Europoort wint IGZ ZorgVeiligPrijs 2012

Array

Bavo Europoort heeft met de CrisisMonitor de IGZ ZorgVeiligPrijs 2012 gewonnen. Dat maakte Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal vandaag bekend op het jaarlijkse patientveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Bavo Europoort ontwikkelde de CrisisMonitor om structureel de toestand en de stemming van een psychiatrische patient te kunnen polsen. Daardoor kunnen zorgverleners risicovol gedrag vroegtijdig vaststellen en daarop reageren.

IGZ ZorgVeiligPrijs
Met de IGZ ZorgVeiligPrijs beloont de inspectie positieve prestaties op het gebied van patient- en clientveiligheid. Door goede initiatieven zichtbaar te maken kunnen zorgaanbieders van elkaar leren. Zo kan de kwaliteit van de zorg verbeteren. De IGZ reikt vandaag de prijs voor de vierde keer uit.

Juryoordeel
Het terugdringen van separaties en agressie-incidenten is van belang voor het verbeteren van de veiligheid van patienten en medewerkers in de acute psychiatrie. Het is een speerpunt in de geestelijke gezondheidszorg. De jury is van mening dat de CrisisMonitor een instrument is dat hier een grote bijdrage aan levert. De CrisisMonitor is een goed initiatief en heeft duidelijke resultaten: minder separaties en minder agressie. Het onderwerp is relevant, actueel geïmplementeerd en het effect is aangetoond in wetenschappelijke publicaties. De effecten worden doorlopend gemonitord. Dit maakt, samen met de bijbehorende scholing, dat dit instrument bijdraagt aan de lerende organisatie.

De jury van de IGZ ZorgVeiligPrijs bestaat uit:
• Lidy Hartemink, onder meer oud-verpleegkundige, bestuurder ziektekostenverzekeraar, bestuurder Zorgcombinatie Noorderboog;
• Peter Holland, oud-gynaecoloog, oud-ziekenhuisbestuurder, oud-voorzitter KNMG;
• Marjan Kaljouw, verpleegkundige, voorzitter V&VN;
• Jan Klein, anesthesioloog, hoogleraar Veiligheid in de Zorg Erasmusuniversiteit;
• Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg (voorzitter).

Andere genomineerden
Naast de uiteindelijke winnaar CrisisMonitor van Bavo Europoort, waren er nog twee andere initiatieven genomineerd: AMC met ‘De patientbrief: goed voorbereid met ontslag’ en Hogeschool Utrecht e.a. met ‘Veiligheid van medicatie achter de voordeur’.

bron: IGZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen