Wil Waker loopt de Nijmeegse Vierdaagse voor het Reumafonds

Wil Waker (54) uit Enkhuizen loopt dit jaar voor de derde keer de Nijmeegse Vierdaagse. Ze loopt opnieuw voor het Reumafonds, omdat ze uit ervaring weet hoe ingrijpend een leven met reuma is. Wils moeder had reuma en haar dochter kreeg tien jaar geleden de diagnose reumatoïde artritis.

“Ik merkte dat mijn dochter veel last had van ochtendstijfheid. Ze liep dan zo moeilijk de trap af; ik herkende mijn eigen moeder in haar. Een reumatoloog bevestigde ons vermoeden en stelde vast dat het om RA ging. Gelukkig sloegen de medicijnen aan en gaat het nu naar omstandigheden goed met haar. Zij woont inmiddels met haar man en dochtertje in Turkije. Ik ben enorm trots op mijn dochter, hoe ze ondanks haar reuma en beperkingen een kind heeft gekregen en opvoedt. Haar polsen zitten vast, maar met handige foefjes kan zij toch haar dochtertje optillen en verzorgen.”

Wandelvirus
Wil Waker is een ervaren wandelaarster: “Iedere dag loop ik een uur met de hond. Hij houdt van stevig doorlopen en ik ook; bij ons in de buurt kent iedereen me als ‘die snelle wandelaar’! Daarom durfde ik het drie jaar geleden aan om mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ik ben toen echt besmet geraakt met de Vierdaagsekoorts, zo leuk is het! Vorig jaar leerde ik via mijn logeeradres andere deelneemsters kennen, met wie ik echt bevriend ben geraakt. Dat maakt de Vierdaagse ook zo bijzonder.”

Reumafonds op de Vierdaagse
Geïnspireerd door andere sponsorlopers, besloot Wil vorig jaar al het Reumafonds te steunen. “Er was toen nog geen officiele sponsorsite, dus ik heb zelf het Reumafonds om materialen gevraagd, zoals een shirt en logo’s. Ondertussen is er van alles geregeld voor mensen die voor het Reumafonds lopen. Ik vind het ook leuk om te zien dat het Reumafonds straks aanwezig is in Nijmegen. Ik ben zeker van plan bij de stand langs te gaan.”

Sponsors uit Enkhuizen
Wil werkt parttime in een speelgoedwinkel in Enkhuizen en heeft haar plannen al klaar voor voldoende sponsorgelden. “Net als vorig jaar zet ik weer een grote bus op de toonbank, met ‘Reumafonds’ erop en mijn verhaal erbij. Zo hoop ik nog meer sponsors voor de Vierdaagse te vinden. Ik ga ook contact opnemen met het sprookjespark in Enkhuizen, misschien hebben zij kleine attenties die ik onderweg kan uitdelen aan kinderen langs de Vierdaagseroute. Zij staan overal klaar met versnaperingen voor de lopers, en het is leuk om hen ook iets terug te geven.

Gladiolen!
Inmiddels is Wil flink aan het trainen, naast de dagelijkse wandeling met de hond. “In het weekend wandel ik naar familie in Medemblik of Andijk, dan maak ik kilometers. Ik heb enorm veel zin in de Nijmeegse Vierdaagse. Maar ik kijk vooral uit naar de laatste dag, want dan staan behalve mijn man, ook mijn dochter en kleindochter uit Turkije met gladiolen aan de finish!”

Wilt u Wil Waker sponsoren? Ga naar haar actiepagina.

bron: Reumafonds