Cafeïne tijdens zwangerschap niet nadelig voor gedrag kleuter

Array

Cafeïne tijdens zwangerschap niet nadelig voor gedrag kleuter Het drinken van koffie, thee en cafeïnehoudende frisdranken tijdens de zwangerschap zorgt niet voor een toename in gedragsproblemen bij kleuters. Dit blijkt uit onderzoek van de Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) studie. Het blijft verstandig om de richtlijn van het voedingscentrum maximaal vier koppen koffie per dag- aan te houden omdat de invloed van cafeïne op andere gebieden in de vroege ontwikkeling nog niet duidelijk is. Ruim 8000 vrouwen vulden in het begin van hun zwangerschap een vragenlijst in waarin werd gevraagd hoeveel koffie, thee en frisdrank zij in de afgelopen week hadden gedronken. Vijf jaar later vulden deze moeders en ook leerkrachten een vragenlijst in over het gedrag van de kinderen. De resultaten tonen aan dat het drinken van cafeïnehoudende dranken tijdens de zwangerschap het risico op gedragsproblemen in de kleuterleeftijd niet vergroot. Dit is goed nieuws voor zwangere vrouwen die graag koffie drinken. Het blijft echter verstandig om de richtlijn van het voedingscentrum -maximaal 4 koppen koffie per dagaan te houden omdat de invloed van cafeïne op andere gebieden in de vroege ontwikkeling nog niet duidelijk is. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar effecten op de langere termijn en daarom is in de ABCD-studie de invloed van cafeïne tijdens de zwangerschap op gedragsproblemen bij kleuters onderzocht. Naar schatting drinkt tussen de 75% en 93% van de zwangere vrouwen dagelijks cafeïnehoudende dranken. Cafeïne bereikt via de moederkoek de foetus en het is niet duidelijk of en hoe cafeïne de ontwikkeling van de foetus beïnvloedt. Er zijn wel aanwijzingen dat cafeïne zorgt voor een vertraagde groei van de foetus en een kortere zwangerschapsduur. ABCD-studie De ABCD-studie is opgezet door de GGD Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum om te onderzoeken of bepaalde factoren tijdens de zwangerschap bepalend zijn voor de gezondheid van een kind bij de geboorte en op latere leeftijd. Binnen de studie is specifieke aandacht voor gezondheidsverschillen tussen etnische groepen. Zie voor meer informatie www.abcd-studie.nl. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Tilburg.

Dit persbericht is opgesteld naar aanleiding van het vandaag gepubliceerde artikel Caffeine Intake During Pregnancy and Risk of Problem Behavior in 5- to 6-Year-Old Children in het tijdschrift Pediatrics.

Bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen