GGZ Oost Brabant realiseert 70% minder separaties en investeert in zorg rondom patiënt
ArrayProject Drang naar minder dwang maakt overstap van klinisch naar ambulant
GGZ Oost Brabant heeft een forse daling van zeventig procent bereikt van het aantal separaties na vier projectjaren Drang naar minder dwang. Kijkend naar de duur van de separaties bezet de organisatie de tweede plaats in een voorlopige landelijke benchmark, de uiteindelijke resultaten daarvan zijn later dit jaar bekend.
Tijdens de afgelopen vier projectjaren lag de focus op het terugdringen van separaties en fixaties op de klinieken van GGZ Oost Brabant. Met de daling van zeventig procent zijn de projectdoelstellingen ruimschoots gehaald. Medewerkers van 21 klinische afdelingen draaiden mee in het project, waarbij werd ingezet op bewustwording, het inzetten van alternatieven, signaleringsplannen, ervaringsdeskundigheid, betrokkenheid van familie en naasten, aanschaf van materialen, werkconferenties, trainingen, begeleiding op de werkvloer en registratie.
YouTube
In de film ‘Omdat het anders kan’ (te zien op YouTube) vertellen medewerkers en een ervaringsdeskundige over het proces dat is doorgemaakt en wat dat voor hen en de afdeling heeft betekend.
Samenwerking klinisch en ambulant
GGZ Oost Brabant heeft subsidie verworven om door te gaan in de periode 2012-2013. Er is aangesloten bij de doelstellingen van brancheorganisatie GGZ Nederland: geen eenzame opsluiting meer, kennisontwikkeling en consultatie en meten is weten. Dat betekent dat de samenwerking versterkt gaat worden tussen ambulante en klinische teams (preventief, de-escalerend werken), waarbij de aandacht gaat naar het versterken van de zorg bij de patient thuis. De inzet daarbij is nog minder opnamen te realiseren. Vanuit het project Drang naar minder dwang ligt verder de focus op de periode voorafgaand aan een (her)opname en op de groep die erg lang of erg vaak een dwangtoepassing ondergaat. Dit krijgt mede vorm in de ontwikkelingen High Care Zorg, een goede registratie, gerichte scholingen en werkconferenties.
Eind 2012 zijn tien van de oorspronkelijke achttien (2008) separeercellen gesloten. Voor 2013 staan verdere sluitingen op de planning.
GGZ Oost Brabant
GGZ Oost Brabant is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, met locaties in ondermeer Rosmalen, Boxmeer, Helmond, Oss, Uden, Veghel en Boekel. Er werken ruim 2.400 medewerkers. Jaarlijks kloppen meer dan 11.000 nieuwe clienten bij de GGZ Oost Brabant aan. Hun klachten lopen uiteen van bijvoorbeeld ADHD en autisme bij kinderen en jeugdigen, persoonlijkheidsproblemen en trauma’s bij volwassenen tot dementie en depressie bij ouderen.
www.ggzoostbrabant.nl
Bron: GGZ Oost Brabant