Ramadan en medicijngebruik leidt soms tot onnodige gezondheidsrisico’s.

Array

De meeste stromingen binnen de islam zien het innemen van medicijnen als verbreken van het vasten. De meest vergaande uitleg is dat alle substanties die het lichaam binnendringen -behalve lucht- het vasten doorbreken. Dit zou betekenen dat ook lokale toepassingen zoals oog- of oordruppels niet gebruikt kunnen worden. Andere stromingen gebruiken geen middelen die het maag-darmkanaal passeren en als “voedend” kunnen worden beschouwd. Zij accepteren bijvoorbeeld wel het gebruik van inhalers overdag.1 augustus begint de ramadan, een vastenmaand voor moslims. Veel van hen zien het gebruik van medicijnen als het doorbreken van de vasten. Ze wachten daarom tot na zonsondergang met het innemen ervan. Maar daar kunnen risico’s aan hangen, aldus de KNMP.

Ondanks de heldere vrijstelling die de Koran biedt, doen geneesmiddelengebruikers toch graag mee met de ramadan. Zowel religieuze als sociale motieven spelen daarbij vaak een rol. Gevolg is vaak dat ze naar eigen inzicht het medicijngebruik aanpassen. Dit kan leiden tot onnodige gezondheidsrisico’s. Voorbeelden hiervan zijn onnodige bijwerkingen als gevolg van een te hoge dosering in een keer of herhaalde infecties als gevolg van het innemen van een gehalveerde hoeveelheid antibiotica per dag. Ook het strikt volgen van een voorgeschreven regime kan problemen opleveren in combinatie met vasten.

Vanaf augustus begint het vasten al rond 4.30 en eindigt rond 21.00 uur. Dat betekent dat mensen gedurende de ramadan maar ongeveer 8-10  uur hebben om de medicatie in te nemen. Dit vraagt om goede begeleiding door de apotheek en een tijdige start.Om u te helpen bij de voorbereiding een overzicht met handige links. We wijzen hierbij in het bijzonder op de website www.ramadan-medicijngebruik.nl en op de nieuwe cursus van Practinet over dit onderwerp: www.paopractinet.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen