Ramadan van start: tips voor zorgverleners

Array

Dit jaar is de Ramadan van 20 juli tot en met 19 augustus. V&VN biedt aandachtspunten en tips voor verpleegkundigen en verzorgenden, voor deze periode van reiniging en bezinning voor moslims. Vasten tijdens de Ramadan betekent meer dan niet eten en niet drinken. Het is een religieuze plicht voor moslims. De vastenperiode kan gevolgen hebben voor de gezondheid en voor zieke mensen. Door een gewijzigde levensstijl en veranderd eetpatroon kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Verandering in de slaapwaakcyclus (bioritme) met als gevolg vermoeidheid en verminderd reactievermogen;
  • Misselijkheid, de `first of Ramadan’-hoofdpijn en een algemeen gevoel van onbehagen. Risico van uitdroging, vooral als de vastenperiode in de zomer valt;
  • (Lichte) gewichtstoename door het nuttigen van meer, vetter en zoeter voedsel en het eten op latere tijdstippen. 

Tips en aandachtspunten voor zorgverleners

  • Sta al tijdens de intake stil bij de rol die godsdienst en Ramadan spelen in het leven van de patient, zodat daarmee vanaf het begin rekening kan worden gehouden;
  • Denk bij klachten van de patient aan een mogelijk verband met het vasten. Benadruk dan de tijdelijkheid hiervan;
  • Houd bij het voorschrijven van medicatie (bijvoorbeeld antibiotica) zo veel mogelijk rekening met de optie van een eenmaaldaagse dosering;
  • Menstruerende meisjes/vrouwen kunnen door middel van pilgebruik in de gelegenheid worden gesteld te vasten zonder onderbreking.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen