Meer licht op stemming en slaap bij Parkinson

Array

Psychiater Odile van den Heuvel ontving een bijdrage van € 150.000 van de Hersenstichting om het effect van lichttherapie op stemming en slaap bij patienten met de ziekte van Parkinson te onderzoeken. Van den Heuvel: ‘Depressie en slaapproblemen beperken in hoge mate de kwaliteit van leven van patienten met Parkinson. Mijn doel is een goede behandeling van deze vaak niet herkende symptomen van de ziekte.’

Parkinson uit zich niet alleen in de bekende symptomen van trillen, trage bewegingen en stijfheid, maar vaak ook in neerslachtigheid (depressie), slaap en het denkvermogen. Ongeveer de helft van alle patienten met de ziekte van Parkinson heeft last van somberheid terwijl ongeveer negentig procent last heeft van slaapproblemen. Deze verlagen de kwaliteit van leven, van de patient zelf en ook van de partner of dierbaren. Symptomen die passen bij depressie of slapeloosheid worden vaak nog onvoldoende herkend. En als ze wel herkend worden, bestaat de behandeling meestal uit medicijnen. Die geven vaak vervelende bijwerkingen. Patienten hebben daarom grote behoefte aan andere behandelingen. Behandeling met licht zou een goed alternatief kunnen zijn, maar of dat echt werkt bij Parkinson-patienten is nog onvoldoende onderzocht.

Daarom start het Centrum Neuropsychiatrie Parkinson van het VU Medisch Centrum (VUmc), in samenwerking met het GGZ inGeest, nu deze studie. De betrokken patienten krijgen thuis een speciale lamp geplaatst. Zij gaan ’s ochtends en ’s avonds dertig minuten in het licht zitten. Daarbij wordt de werking van twee verschillende soorten licht onderzocht. De behandeling duurt drie maanden.

Er is jarenlang uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van lichttherapie bij mensen met depressie. Depressieve ouderen die gedurende de dag extra licht krijgen, hebben ’s nachts minder slaapproblemen. Hun biologische klok blijft beter lopen. De ontdekking, door prof. Eus van Someren van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam, is heel waardevol gebleken voor de praktijk. Juist die slaapproblemen betekenen namelijk vaak het einde van de mantelzorg en dwingen tot opname. Lichttherapie is nu de eerste behandelstrategie voor een winterdepressie, met vaak zeer goede resultaten. De Hersenstichting droeg indertijd bij aan het onderzoek van Van Someren.

Bron: de Hersenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen