Op darmen gerichte hypnotherapie verlost kinderen van chronische buikpijn

Array

Toonaangevende experts komen bijeen tijdens Europa’s grootste gastro-enterologische congres, de UEG Week 2012 in Amsterdam.

Veel kinderen en jongeren lijden aan chronische buikpijn; een kwart van alle verwijzingen naar gastro-enterologische klinieken valt binnen deze leeftijdscategorie. Uit recent onderzoek blijkt dat bij tot wel 85% van de kinderen die aan deze aandoening lijden de symptomen na hypnotherapie zouden kunnen verdwijnen. Tijdens de 20e United European Gastroenterology Week UEG Week, die van 20 tot 24 oktober 2012 in Amsterdam gehouden wordt, zullen onder andere nieuwe behandelmethoden voor spijsverteringsaandoeningen worden besproken. Er worden meer dan 14.000 wetenschappers uit de hele wereld verwacht voor het grootste Europese congres van zijn soort.

“De lage levenskwaliteit van kinderen met chronische buikpijn is vergelijkbaar met die van kinderen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn,” aldus professor Marc Benninga van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij zal dit onderwerp bespreken tijdens de tweede persconferentie van de UEG Week op 22 oktober om 13:00 uur. Bij een op de darmen gerichte hypnotherapie wordt een milde hypnotische staat opgeroepen en wordt aan de patient verteld hoe zijn darmen werken en hoe hij ontspannende beelden kan oproepen die hij kan associeren met een normale darmfunctie.

“Uit ons onderzoek, waarbij een patientengroep die op de darm gerichte hypnotherapie kreeg, werd vergeleken met een groep die een standaard medische behandeling onderging, blijkt dat de eerstgenoemde therapie beter werkt dan de tweede,” vertelt professor Benninga, een bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie (NVGE). “Dit geldt zowel voor de maatregelen voor pijnverlichting alsook voor de duurzaamheid van de behandeleffecten: na vijf jaar bleek 68% van de hypnotherapie-groep in klinische remissie, ten opzichte van 20% van de groep die een standaard behandeling had ondergaan. Hieruit blijkt dat hypnotherapie een zeer waardevolle behandeloptie is voor kinderen met langdurige klachten op het gebied van prikkelbaredarmsyndroom en functionele buikpijn.”

Andere interessante onderwerpen van de UEGW
De deelnemers aan UEG Week wisselen ervaringen uit over aandoeningen aan de maag, darm, slokdarm, lever, alvleesklier en galblaas, ziekten waar miljoenen mensen aan lijden. Dit jaar wordt onder andere gesproken over de rol van de multidisciplinaire zorg in onze huidige maatschappij en over het effect van obesitas en alcohol op gastro-intestinale (GI-) en leveraandoeningen. Verder zullen wetenschappelijke experts uit de hele wereld zich buigen over onderwerpen als  innovatieve endoscopietechnieken, nieuwe behandelingen voor inflammatoire darmziekten en de groeiende rol van gastro-enterologen bij digestieve oncologie. Tijdens het tweedaagse symposium “Today’s science; tomorrow’s medicine”, dat tijdens het congres plaatsvindt, leggen experts de link tussen de fundamentele wetenschap en de klinische praktijk door de nieuwste onderzoeken te presenteren over de invloed van obesitas op de ontsteking en aandoeningen van het maag-darmstelsel en de lever.

Speciale jubileumsymposia
UEG Week viert dit jaar zijn 20e jubileum en om dit feit luister bij te zetten, zullen tijdens het congres in Amsterdam diverse speciale evenementen worden georganiseerd. Zo zullen toonaangevende redacteuren tijdens symposia spreken over de vooruitgang op het gebied van de preventie, diagnose en behandeling van spijsverteringsaandoeningen in de afgelopen 20 jaar, en presenteren voorlopers op het gebied van onderzoek en klinische praktijk hun visie op de toekomst van hun respectieve vakgebieden.

De nieuwste informatie uit eerste hand
UEG Week 2012 biedt journalisten een unieke kans om informatie van deskundigen uit de eerste hand te verkrijgen over diverse gezondheidskwesties die tegenwoordig in Europa en in de hele wereld spelen. Lokale en internationale sprekers zullen in het perscentrum en tijdens drie persconferenties  vragen beantwoorden. De eerste persconferentie (maandag, 22 oktober, 11:00 uur) zal bestemd zijn voor de algemene media. De tweede persconferentie (maandag, 22 oktober, 13:00 uur) is gericht op algemene en vakjournalisten en de derde (dinsdag, 23 oktober, 12:00 uur) op vakjournalisten. Maar uiteraard zijn journalisten van alle mediasectoren welkom. Bezoek voor aanvullende informatie over het congres de volgende website: http://uegw2012.ueg.eu/

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen