RIVM vindt ebola geen reden Uganda te mijden

(Novum) – De ebola-uitbraak in Uganda is geen reden dat land te mijden. Dat laat directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag weten.
Hoewel het virus voor paniek zorgt in het Afrikaanse land lopen alleen mensen die contact hebben met patienten risico, aldus de voormalige tropenarts. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zich op het gebied van gezondheidskwesties adviseren door het RIVM.

In Uganda zijn maandag opnieuw zes patienten opgenomen die vermoedelijk besmet zijn met ebola. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigde enkele dagen geleden dat sprake is van een ebola-uitbraak in het westen van het land.

Inmiddels worden besmettingen in meer plaatsen gemeld. Veel mensen die het virus vermoedelijk onder de leden hebben willen echter niet naar het ziekenhuis, uit vrees de ziekte op te lopen als blijkt dat ze die nog niet hebben. Het aantal besmette gevallen staat nu op 26. Veertien mensen zijn al overleden.

Voor ebola is geen vaccin of medicijn beschikbaar. In Uganda wordt gevreesd voor een uitbraak als in 2000, toen 224 mensen bezweken aan ebola.

Wie besmet raakt met het zeer besmettelijke virus krijgt eerst griepachtige verschijnselen, gevolgd door diarree en braken. Na enkele dagen kunnen er bloedingen ontstaan uit neus, mond en ogen. Afhankelijk van het soort virus kan de ziekte tot in negentig procent van de gevallen dodelijk aflopen.

bron: RIVM