Piek in hoofdluis na schoolvakantie

Array

Het begin van het nieuwe schooljaar is een goede periode voor .
Het samendrommen van allemaal kinderen in de klas creeert een ideale biotoop voor de beestjes.

”De kinderen zijn wekenlang overal en nergens geweest, hoofdluizen hebben dan vrij spel”, aldus Ingrid Ligthart, voorzitter van het .

Daarnaast is er volgens haar ook een hele simpele verklaring voor de toename in hoofdluis na de vakanties: ”Er wordt dan meer gecontroleerd.” Vanaf aanstaande maandag beginnen de basisscholen weer in Zuid-Nederland. Daarna volgt de rest van Nederland.

Vreemd
Gemiddeld een op de tien kinderen krijgt volgens Ligthart last van hoofdluizen. Ze noemt het vreemd dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar de herkomst van hoofdluis en hoe het te voorkomen is.

”Het is niet ernstig genoeg voor wetenschappelijk onderzoek, vermoed ik. Ik weet dat er grotere problemen in de wereld zijn, maar het is een vervelend probleem. Onhandig en veel gedoe.”

Het probleem speelt vooral op scholen, daar zitten mensen dicht bij elkaar en is ook veel fysiek contact . ”Op basisscholen wordt veel gecontroleerd en is het taboe rond luizen grotendeels weg. Op middelbare scholen is dat nog niet het geval, daar komt het ook voor maar wordt er niet actief op gecontroleerd.”

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen