Informatieweek over darmkanker

Van maandag 10 tot en met vrijdag 14 september besteedt het azM/ Maastricht UMC+ nadrukkelijk aandacht aan darmkanker. Tijdens deze week is er een informatiemarkt en een foto-expositie. Daarnaast staat er een gigantische opblaasbare darm opgesteld, zodat bezoekers zelf kunnen zien hoe hun darmstelsel er van binnen uitziet.

Informatiemarkt, opblaasbare darm en foto-expositie in serrehal
De informatiemarkt in het azM vindt plaats op 11, 12 en 13 september. In de centrale hal staan dan tal van stands waar informatie te halen is over darmkanker, maar ook over voeding, over mogelijke behandelingen etcetera. Oncologieverpleegkundigen, stomaverpleegkundigen, MaagDarmLeverartsen en
endoscopisten van het ziekenhuis zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Een aantal bedrijven toont daarnaast producten op het gebied van stoma-zorg en dergelijke..

Opblaasbaar
In de Serrehal zal een grote opblaasbare darm komen te staan, waar je letterlijk doorheen kunt wandelen. Op die manier kunnen geinteresseerden bekijken hoe het darmstelsel er van binnen uitziet.

Denk vooruit, kijk achterom
In het kader van de internationale darmkankermaand, komende september, vraagt de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met artsen- en patientenorganisaties dit jaar aandacht voor darmkanker door middel van een foto-expositie, getiteld ‘Denk vooruit, kijk achterom’. Fotografie is een
laagdrempelige vorm van kunst die tot de verbeelding spreekt. Gezien het taboe dat heerst rondom de ziekte kiest de MLD-stichting voor een kunstzinnige verbeelding van dit voor veel mensen zware en gevoelige onderwerp. De vijf fotografen die aan het project hebben meegewerkt, zijn Bertien van
Manen, Cynthia Boll, Ringel Goslinga, Geert van Kesteren en Dana Lixenberg. Zij belichten allemaal een ander aspect van darmkanker. De foto-expositie is een week lang in het Maastrichtse ziekenhuis te bezichtigen.

Darmkanker
Darmkanker is een ziekte die iedereen raakt. Jaarlijks komen er ruim 12.000 nieuwe darmkankerpatienten bij en overlijden bijna 5000 mensen aan darmkanker. Veel Nederlanders durven niet over darmklachten te praten. Ruim 18 procent van de Nederlanders gaat niet met klachten naar de dokter.
Terwijl het toch zo ontzettend belangrijk is om er op tijd bij te zijn.

Bron: AZM Maastricht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen