‘Nederland: verbiedt Bisphenol-A in babyproducten’

Array
 Nederland zou het gebruik van de gevaarlijke stof Bisphenol-A (BPA) in alle babyartikelen moeten verbieden. In omliggende landen als Denemarken gebeurt dat al en ook in Belgie mag de stof per 1 januari 2013 niet meer in fopspenen, bekers, bordjes, bestek of andere producten voor kinderen tot drie jaar gebruikt worden.
Daarvoor pleit het Zwitserse bedrijf Bibi, dat zelf alle baby- en kinderartikelen BPA-vrij produceert. De fabrikant pleitte twee jaar geleden al voor een verbod van de stof in fopspenen en andere babyproducten, maar ziet dat concurrenten uit bijvoorbeeld het Verre Oosten nog steeds plastic babyproducten met Bisphenol-A op de markt mogen brengen. ,,We hebben de Nederlandse regering hier in 2010 en 2011 al op attent gemaakt en gevraagd om een verbod, maar hier wordt geen gehoor aan gegeven,” stelt directeur Paul Lindenkamp van Bibi-importeur Ticomex BV.

Deze week ontstond opnieuw commotie over het gebruik van BPA naar aanleiding van het TROS-programma RADAR. Toxicologen, politici en andere deskundigen pleitten tijdens het programma voor strengere wetgeving en een verbod op het gebruik van Bisphenol-A in producten die de volksgezondheid kunnen schaden.

BPA wordt onder meer verwerkt in flessendoppen, broodtrommels, plastic flessen, bekertjes, en verpakkingen, vaak zonder dat gebruikers het weten. De stof wordt door onderzoekers in de urine van 99 procent van alle mensen aangetroffen. Bisphenol-A werd vroeger gebruikt als groeihormoon voor vee. Het lijkt op een vrouwelijk hormoon en kan groei- en ontwikkelingsprocessen verstoren. Volgens sommige onderzoeken kan BPA zelfs tumoren en kanker veroorzaken en bijdragen aan hartziekten en diabetes.

Nederland heeft tot nu toe alleen het EU-verbod op het gebruik van BPA in babyflessen overgenomen, dat op 1 juni 2011 van kracht werd. Verschillende deskundigen vinden nu dat de Nederlandse regering een stap verder moet gaan en zich moet aansluiten bij de verscherpte regels in omliggende landen als Denemarken en Belgie. Zweden wil BPA in kassabonnen verbieden en Frankrijk wil zelfs een geheel verbod op het gebruik van BPA. ,,Nederland loopt vaak voorop in dit soort zaken en zou nu ook het voortouw moeten nemen,” vindt Lindenkamp.

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid ESFA gaat de normen voor BPA nog eens onder de loep nemen. Dat onderzoek wordt volgend jaar afgerond, maar volgens deskundigen moet Nederland daar niet op wachten.

Volgens Lindenkamp wordt het gevaar van BPA voor baby’s nog altijd onderschat. Daarom is Bibi gestopt met het gebruik van BPA in alle producten waar baby’s en peuters mee in aanraking komen, tot aan de fopspeenhouders toe. Bij zijn flessen is Bibi drie jaar geleden overgegaan op het gebruik van het duurdere polyamide, waar geen BPA in zit. Bij de fopspenen gebruikte de producent altijd al het ongevaarlijke polypropyleen.

bron: ANP Pers Support
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen